El festival aeri de la Festa al Cel atrau unes 14.000 persones a l'aeroport d'Alguaire
Supera les expectatives dels organitzadors, que volen repetir ubicació en pròximes edicions
LleidaEl festival aeri de la Festa al Cel ha atret aquest cap de setmana unes 14.000 persones a l'aeroport de Lleida-Alguaire, segons càlculs del mateix aeroport i Protecció Civil. És la primera vegada que l'esdeveniment se celebra en terres lleidatanes i la xifra ha superat les expectatives dels organitzadors, que volen repetir ubicació en pròximes edicions vista la gran resposta del públic. La festa ha programat les exhibicions acrobàtiques d'una seixantena d'avions militars, civils i històrics provinents de Catalunya, l'estat espanyol, França, Bèlgica, Polònia i el Regne Unit.
Cal recordar que el festival va haver de buscar un emplaçament alternatiu a última hora, ja que al juliol l'Ajuntament de Santa Susanna, al Maresme, va renunciar a acollir-lo per motius de seguretat. L'entitat organitzadora és l'empresa Estudi Brainstorm i compta amb el suport de l'Aeroclub Barcelona-Sabadell i la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya. La Generalitat ha cedit la infraestructura de l'aeroport però no ha participat en l'organització, segons fonts de la delegació del Govern.
El director del festival, Daniel Ventura, ha explicat que l'aparcament i els accessos de l'aeroport s'han col·lapsat en algun moment i fins i tot alguns visitants no hi han pogut acabar d'arribar i han girat cua, de manera que l'any que ve s'hauran d'habilitar zones d'estacionament addicionals. "Estem segurs que, amb temps, ho podrem organitzar molt millor i fer el festival més gran", ha assegurat. En tot cas, s'ha mostrat molt satisfet de l'expectació que ha generat la festa i ha afirmat que "si el territori ens vol, ens quedarem a Lleida".
Divendres a la tarda es van fer els primers entrenaments i ahir a la tarda les primeres exhibicions. El plat fort, però, ha arribat aquest diumenge de les 11.00 a les 15.00. Les actuacions més esperades eren les de les patrulles acrobàtiques. La de l'exèrcit francès va fer la seva demostració aquest dissabte a la tarda i la Patrulla Águila de l'exèrcit de l'aire espanyol també va actuar ahir i ha tancat el festival aquest diumenge al migdia.
Una altra de les estrelles de la cita ha estat l'Airbus A400M, l'avió de transport militar més gran d'Europa i el més modern de la firma. També ha destacat l'helicòpter Caiman de l'exèrcit espanyol i un turbohèlix d'entrenament militar Orlik de la Força Aèria de Polònia. Pel que fa a l'apartat militar, el programa ha inclòs, a més, les demostracions dels Harriers de l'armada o d'un F-16 de la Força Aèria de Bèlgica, entre d'altres.
La meitat dels aparells, militars
Segons Ventura, aquest any la meitat dels aparells que han participat en l'esdeveniment eren militars i la resta comercials i històrics. Ha explicat que en aquesta ocasió el percentatge de militars ha crescut (normalment és del 30%) per una qüestió pressupostària, ja que els exèrcits no cobren per participar-hi i en canvi altres tipus de patrulles sí. De fet, segons el director, el trasllat a correcuita de la festa ha fet perdre patrocinadors i el pressupost s'ha quedat en 70.000 euros, quan en passades edicions havia arribat als 250.000 euros.
La Festa al Cel també compta amb els avions i els helicòpters civils de l'Aeroclub Barcelona-Sabadell i els avions clàssics de la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya, a banda de vols de paramotor i parapent acrobàtic. Des de la delegació del Govern a Lleida asseguren que no han participat en l'esdeveniment més enllà de la cessió de l'aeroport. En tot cas, quan van transcendir les negociacions de l'empresa organitzadora amb la Generalitat, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, va dir que la Festa al Cel suposava una oportunitat per promoure l'aeroport d'Alguaire i que seria "bo" per al territori.
La Festa al Cel es va celebrar a Barcelona fins al 2012 coincidint amb les Festes de la Mercè i després es va traslladar dos anys a Mataró (2014 i 2015). L'any passat no es va fer, ja que l'Ajuntament de la capital del Maresme el va suspendre per falta de patrocinadors. Aquest 2017 estava previst organitzar-la a Santa Susanna, també al Maresme, però al juliol el consistori ho va descartar després de rebre un informe negatiu de Protecció Civil, que no veia prou segura la ubicació. A Mataró l'esdeveniment havia generat discrepàncies socials i polítiques per les despeses que suposava i per la presència d'avions militars.