Les Festes de Sants es desmarquen de les de Gràcia: "Aquí mai hi ha hagut aglomeracions"
La celebració durarà cinc dies i no hi haurà concurs de guarniments, que seran només aeris
BarcelonaDesprés que l'any passat la Festa Major de Sants s'hagués d'anul·lar per la situació sanitària a Barcelona, el barri es prepara per a la celebració d'aquest any amb la mirada posada en el compliment de totes les mesures anticovid. Els organitzadors creuen que no es repetiran les concentracions de Gràcia i sostenen que ells es poden relaxar "una mica més" perquè al barri "mai hi ha hagut grans aglomeracions", ni tan sols abans de la pandèmia. La festa s'ha reduït de vuit a cinc dies i només hi haurà vuit espais guarnits per nou comissions de festes. Aquests dies els veïns ultimen les decoracions dels carrers, que seran més austeres perquè no hi haurà concurs. Aqest any, per extremar les mesures de seguretat, els guarniments es limitaran als sostres dels carrers.
Pol Bridgewater, vicepresident de la Federació de Carrers de la Festa Major de Sants, ha explicat en declaracions a l'ACN que tots els actes "ja es van programar pensant que hi hauria toc de queda". Per aquesta raó, ha assegurat, la decisió del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) sobre la nova proposta de la Generalitat, que afecta els municipis amb més de 20.000 habitants i una incidència superior als 125 casos per cada 100.000 habitants, no els afectarà gaire. Amb tot, ha reconegut que el que no poden controlar és el que passi "fora de l'espai estricte de la Festa Major".
Hi hagi toc de queda o no, Bridgewater ha destacat que hi haurà “controls d’accessos, controls d’aforament i un recompte molt estricte de qui accedeix i qui surt” dels recintes. Tot i que l’organització encara no sap exactament quantes activitats tindrà la festa gran del barri, sí que té clar que hi haurà programació al matí, al migdia i al vespre. Per facilitar el control d’aforament s’està treballant per posar en marxa un aplicatiu que permeti reservar entrades per als esdeveniments. Amb tot, si a última hora queden entrades la gent s’hi podrà apuntar si deixa el seu nom i les seves dades de contacte per garantir el rastreig en cas que sigui necessari.
El vicepresident de la Federació de Carrers de Festa Major ha detallat que "ha sigut tot un repte" organitzar les festes d'aquest any perquè durant el mes de maig les dades de contagis feien pensar que hi hauria més restriccions. Per aquesta raó han decidit concentrar la festa gran en cinc dies en comptes de vuit.
Decoracions més senzilles
El fet que els guarniments s’hagin limitat als sostres dels carrers i que no hi hagi concurs oficial ha fet que força veïns hagin optat per fer decoracions més senzilles i austeres. Així ho han fet els del carrer Finlàndia, que aquest any, aprofitant que fan 40 anys, estendran literalment les samarretes de les festes majors passades. Han decidit fer-ho “fàcil”, segons ha dit el president de la comissió de festes del carrer, Nèstor Romero, que ha explicat que els decorats que havien preparat per a l’any passat se’ls guarden per a l’any que ve. De fet, aquest any els veïns del carrer Finlàndia han preferit centrar-se en programar moltes activitats perquè tenen "molts socis”.
Qui s’hi ha esforçat força més és la comissió de festes del carrer Guadiana, que ja gairebé ho té tot a punt per a la festa. Ells han optat per fer un ensostrat de temàtica marina perquè volien que el seu carrer lluís amb molts colors “per donar alegria”. Així ho ha detallat Sílvia Bastús, que ha assegurat que gran part dels guarniments ja els tenien fets de l’any passat. De fet, si tot va com tenen previst, aquest dilluns començaran el muntatge al carrer. “Depenem que ens posin l’escenari perquè el carrer ens quedi absolutament tallat”, ha destacat il·lusionada.
El precedent de les Festes de Gràcia
Les Festes de Sants engeguen motors marcades per les aglomeracions nocturnes que s'han anat repetint durant les festes del barri de Gràcia i que contrasten amb la festa de dia. El balanç que va fer públic l'Ajuntament de Barcelona dissabte es va centrar en les "activitats organitzades", que l'organització va realitzar de manera "molt controlada" i amb "plena seguretat". Amb tot, a les nits es van viure concentracions de centenars de joves ballant enganxats, gairebé tots sense mascareta i sense respectar cap mena de distància de seguretat. Concretament, la primera nit sense confinament nocturn a la ciutat, els Mossos i la Guàrdia Urbana van desallotjar 2.000 persones de les principals places i carrers.
El cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha alertat que les aglomeracions durant les Festes de Gràcia poden provocar un augment en el contagi dels joves, la franja d'edat que actualment està més desprotegida, i ha defensat l'aplicació de restriccions sanitàries, com el toc de queda, "que han evitat fins ara algunes imatges". En declaracions a Catalunya Ràdio, Trilla ha recordat que els hospitals s'estan buidant "amb una lentitud important" i ha demanat als jutges "sensibilitat" davant una "situació epidemiològica que no és una situació qualsevol".