Les festes de Gràcia tornen amb més reivindicació
Augmenten els espais alternatius al costat dels 18 carrers guarnits
BarcelonaL’actriu Mercè Montalà dóna avui a les set de la tarda el tret de sortida a la festa major de Gràcia amb el tradicional pregó. Un total de 18 carrers s’han vestit per celebrar una de les festes insígnies de Barcelona, que s’allargarà fins al cap de setmana que ve. Enguany es podrà visitar el Japó al carrer Verdi, acudir al circ al carrer Berga o visitar el zoo lliure del carrer Llibertat. A més a més, torna el carrer Perill, que ocupa el lloc que deixa el carrer Camprodon. Al marge de la votació del jurat, per tercer any consecutiu, entre el 15 i el 20 d’agost, el públic podrà puntuar a través d’una aplicació de mòbil els seus guarniments preferits.
La celebració també es mantindrà viva a les places. La plaça del Diamant es converteix aquests dies en la plaça del swing, mentre que la plaça del Sol serà la del folk. Per la seva banda, la plaça de la Revolució mostrarà les activitats dels ateneus de fabricació del barri. Cal destacar també que la plaça Joanic es convertirà els dies 19 i 20 en un espai amb activitats inclusives perquè tothom pugui gaudir de la festa major. La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, va apuntar que “l’organització té com a horitzó que qualsevol nen amb discapacitat pugui participar a la festa”. La gent gran també tindrà el seu espai a la plaça del Poble Romaní.
Pel que fa a les activitats, tant de dia com de nit se’n poden trobar de tot tipus. Al matí, destaquen la diada castellera de diumenge, les diverses traques d’inici de festa per tot el barri, així com la diada en homenatge a Ovidi Montllor que s’allargarà des de les 12.30 h del diumenge fins a les dues de la matinada al carrer Progrés. Serà de nit quan es duguin a terme la majoria d’activitats musicals, entre les quals destaca el concert de Brams (dia 17 a la plaça Joanic), el de La Troba Kung-Fú (dia 20 a la plaça del Sol) i el de la Fundación Tony Manero (dia 22 a la plaça Rovira i Trias). Un altre protagonista de la festa serà el 17è concurs de guarniments de balcons i portalades. S’hi troben una Revolució sexual (Torrent de l’Olla, 145), uns dracs (Astúries, 31) o l’ Infern de Gràcia (Sant Pere Màrtir, 21), entre d’altres.
Festes alternatives
Els espais de festa reivindicatius i alternatius augmenten enguany. La Coordinadora de Festes Populars ha organitzat a la plaça Raspall com cada any la seva festa alternativa a la de la Fundació Festa Major. La comissió Ni Sant Pere ni Màrtir, el Banc Expropiat, les festes llibertàries i el festival Caos també presenten la seva pròpia programació. La Coordinadora dedica la festa a Ovidi i els seus 20 anys de vacances. Dins d’aquest marc també s’hi trobarà l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia. Per la seva banda, el casal popular Tres Lliris, al carrer d’Abdó Terrades, protagonitzarà unes jornades antifeixistes, amb concerts cada nit, tallers de rap i dinars populars. El Bernat, membre del casal, assegura que volen “sumar i no restar”, en relació amb els horaris establerts, ja que respectaran els de la Fundació. Tot i així, destaca que no hi ha hagut contacte amb l’Ajuntament -només amb els tècnics- i que malgrat que no volen formar part de la Fundació, desitgen “un bon tracte amb els veïns”. El casal prepara els seus guarniments ambientats en la Guerra Civil. El Daniel, un altre membre, destaca que “la guerra continua” i aposten per aquesta crítica al feixisme.
Igual que l’any passat, els carrers només es podran travessar en un únic sentit en els moments de màxim aforament. L’Ajuntament aposta per un pla de mobilitat que eviti aglomeracions al barri. També s’instal·larà una segona corona de seguretat en els moments que la Guàrdia Urbana cregui convenients. El regidor del districte, Raimundo Viejo, va assenyalar que, “tot i que la capacitat de gestió del dispositiu és cada cop més gran, cal treballar any rere any i amb un esforç col·lectiu”. Tant Carbonell com Viejo van insistir en la importància de respectar els guarniments, i van demanar la col·laboració de tothom. El metro funcionarà 67 hores sense interrupció entre avui i diumenge, 16 d’agost.