Societat18/03/2013

Tota la cuina d'Occident, a la Bullipèdia

El projecte impulsat per Ferran Adrià entrarà en funcionament el 2016 com una eina de consulta per a professionals

Acn
i Acn

BarcelonaEl nou projecte de Ferran Adrià, la Bullipèdia, pretén reunir en una plataforma virtual, receptes, informació gastronòmica, tècniques d'organització i gestió, tècniques culinàries i processos creatius, per tal que ho utilitzin els professionals de la gastronomia i comunicadors d'arreu del món. La Bullipèdia, que serà una realitat el 2016, funcionarà com una base documental elaborada per l'equip d'El Bulli Taller i El Bulli Foundation, i comptarà amb el suport de la Universitat de Barcelona, encarregada de donar rigor acadèmic a tots els continguts recollits a través d'una unitat al campus de l'Alimentació. Ferran Adrià considera que a més de l'abast internacional de la Bullipèdia, és també ''un projecte de país''.

En un entorn virtual, Adrià pretén ordenar el coneixement culinari d'Occident, i fer-ho d'una manera més fiable que Google, ja que els continguts han estat elaborats per experts. Per això, Adrià compara el projecte amb un gran armari, ple de calaixos ben endreçats, on s'acumula el coneixement; la plataforma d'internet permet gestionar-ho amb una navegació senzilla. Serà una plataforma creada per professionals de la cuina, l'alimentació, la gastronomia i la gestió en restauració i per a professionals del sector, així com també dirigit al món de la comunicació. Per això, cada fitxa serà firmada pel seu autor i validada per un grup d'experts procedents del món acadèmic que li donaran rigor. Adrià confia que en un futur, serveixi per obrir el camí de ''bullipèdies'' de la cuina catalana, del vi o d'altres aspectes més concrets i més adreçats a la societat en general.

Cargando
No hay anuncios

Tal i com ha explicat Adrià, la Bullipèdia és un concepte molt més ampli de cuina i vol representar una ''petita revolució'' al voltant de la cuina i sobre què és la cuina. Confia que a més de l'abast internacional es pugui considerar un ''projecte de país'' perquè destaca que s'ha tirat endavant a Barcelona una iniciativa pròpia de Sillicon Valley i els cuiners francesos. L'abast del projecte podria fer, segons Adrià, que d'aquí a tres o quatre anys, entre 5.000 i 10.000 persones poguessin treballar-hi arreu del món.

La Bullipèdia es finançarà a través dels fons d'El Bulli però de moment, Adrià no descarta nous ingressos, ja siguin a través d'espònsors o fent pagar per accedir al seu contingut. Tanmateix, el reconegut xef, ha dit que és un tema que actualment no el preocupa perquè queden alguns anys de marge per poder decidir el model de finançament del projecte.

Cargando
No hay anuncios

UB-Bullipèdia, el rigor acadèmic

Després d'un conveni signat entre Ferran Adrià, doctor honoris causa de la UB, i el seu rector, la Universitat de Barcelona s'incorpora al projecte creant una unitat acadèmica, la UB-Bullipèdia a través del campus de l'Alimentació, de Torribera, a Santa Coloma de Gramenet. La unitat, dirigida per Abel Mariné, catedràtic emèrit del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la UB, dotarà el projecte de rigor científic, en una disciplina, que sovint, ha dit Mariné, no s'ha valorat com a ciència. Per això celebra que això ''hagi canviat'' ja que considera que precisament ''cuinar ens ha humanitzat''.

Cargando
No hay anuncios

La UB-Bullipèdia s'ha organitzat a través de diverses subunitats o estructures entre les quals s'hi ha afegit l'Escola d'Hostaleria i Turisme, el CETT; de la UB, com a centre internacional, que coordinarà les escoles i centres de formació oficial que vulguin participar en aquest projecte, sobretot en les tècniques culinàries aplicades al producte i a l'àmbit de gestió. El rector de la UB, Dídac Ramírez, considera que el vincle entre la Bullipèdia i la UB és una oportunitat per demostrar que el sistema universitari català ''pot donar un projecte d'abast internacional'' i en els àmbits de la nutrició, l'alimentació i la gastronomia.