Fernández Díaz vincula la declaració de Rajoy com a persona 'non grata' amb els delictes d'odi

El ministre d'Interior ha posat de manifest que aquest tipus de conductes han augmentat un 13% a l'Estat

Jorge Fernández Díaz, ministre de l’Interior.
Ara
24/02/2016
3 min

BarcelonaEl ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat aquest dimecres que declarar Mariano Rajoy persona 'non grata' "té connexió" amb un delicte d'odi. Ho ha fet després de posar de manifest que aquest tipus de conductes van augmentar un 13% a l'Estat el 2015, després que els periodistes li hagin preguntat pel fet que Pontevedra, el municipi natal del president del govern espanyol, aprovés dilluns la declaració contra el cap de l'executiu.

Segons el ministre, una institució no hauria d'utilitzar una discrepància política per fer aquesta declaració sobre un veí. L'Ajuntament de Pontevedra "ni es respecta a ell mateix ni els seus veïns", ha etzibat, segons recull l'agència Efe. "Potser trobem alguna connexió entre aquesta declaració i els delictes d'odi", ha afegit, i ha assegurat que aquestes iniciatives poden incitar a la violència i a l'odi.

Fernández Díaz també ha tingut paraules per a la sentència que s'ha publicat aquest dijous sobre l'assalt a la llibreria Blanquerna de Madrid, tot i que en aquest cas ha preferit respondre "com a ciutadà" i no com a ministre, a més de barrejar-ho amb la xiulada a l'himne espanyol a la final de la Copa del Rei. Segons el seu parer, totes dues "són conductes immerses en el discurs de l'odi", sobre les quals ell aplicaria la mateixa sentència: "Davant del dubte, jo actuo".

Tot i així, ha destacat que l'assalt a la Blanquera és "absolutament condemnable" i que les forces de seguretat van actuar de manera "immediata" per detenir els implicats. Ara bé, cal destacar que mentre que en el cas de la Blanquera el jutge ha dictat condemnes d'entre 6 i 8 mesos per als ultres assaltants, en el cas de la xiulada l'Audiència Nacional ha arxivat les denúncies de Manos Limpias perquè no hi apreciava cap delicte.

Unes conductes creixents

Segons dades de l'executiu central, el 2015 es van registrar un total de 1.324 delictes d'odi, un 13% més que l'any anterior. Els més nombrosos van ser casos de racisme o xenofòbia, fins a 506, mentre que se'n van produir 308 per ideologia i 224 van tenir com a víctimes persones amb discapacitat, mentre que 168 estaven relacionats amb l'orientació sexual. També es van registrar 70 delictes per discrepàncies religioses o de creença, 24 per discriminació sexual, 15 contra persones sense llar i 9 d'antisemitisme.

Del total dels delictes, 240 van ser lesions, 205 amenaces i 113 injúries, mentre que tota la resta representa abusos sexuals, vexacions, tracte degradant o actes racistes, entre d'altres. Fernández Díaz ha revelat, a més, que un 60% de les víctimes són homes, i ha alertat que una de cada deu són menors d'edat. Aquest augment del 13% es deu sobretot a la incorporació de dues conductes més a la tipificació de "delictes d'odi", referents a la discriminació sexual i per ideologia, ha assegurat.

El ministre ha ressaltat, però, un descens d'un 67% en delictes contra persones amb una orientació o identitat sexual diferents. També ha recordat les diferents iniciatives que l'executiu ha dut a terme aquesta última legislatura, i ha puntualitzat que "aquestes conductes són intolerables en una societat democràtica com l'espanyola".

La lluita contra el tràfic d'éssers humans

Díaz ha expressat que la lluita del govern espanyol contra la delinqüència no està en funcions, i ha afegit que el seu departament està "especialment sensibilitzat" amb les víctimes del tràfic d'éssers humans.

Ha fet públic que el passat 2015 es van fer més de 3.000 inspeccions administratives per evitar casos d'explotació sexual, i es van detectar 13.879 persones en situació de risc. L'any de l'informe es van detenir 152 persones per tràfic d'humans i 319 per delictes d'explotació sexual.

stats