El castell inflable de Caldes estava mal amarrat i no tenia permís

L'atracció infantil que va causar la mort d'una nena i sis ferits no tenia el permís municipal obligatori per funcionar i que comporta una inspecció

La investigació apunta que el castell inflable no va explotar
Enric Borràs/elena Freixa
08/05/2017
3 min

BarcelonaEl castell inflable que va sortir volant al restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella (Selva) i que va causar la mort d'una nena i ferides a sis nens més només estava subjectat per dues de les sis amarres possibles. Encara s'investiga perquè va sortir volant fins a una desena de metres d'alçada i a una quarantena de distància, però per ara la investigació apunta que només es van fer servir un terç de les subjeccions, segons l'agència Efe, tot i que aquesta no podria ser l'única causa de l'accident. D'una altra banda el propietari del restaurant, Jaume Matas, no va demanar el permís municipal obligatori per aquesta mena d'atraccions, que requereix una inspecció tècnica.

Matas explica que hores d'ara el perquè l'accident és un "misteri" i que feia tot just un mes i mig que havien instal·lat el castell. La policia científica analitza les restes del castell inflable per explicar-ne les possibles causes. El propietari admet que no tenia permís municipal perquè no sabia que el necessités i que només havien instal·lat dos dels sis ancoratges, però assegura que "el castell complia totes les normatives", segons l'ACN. Però el reglament d'espectacles públics i activitats recreatives deixa clar, a l'article 39, que per aquestes atraccions desmuntables els serveis tècnics municipals o una entitat col·laboradora han de fer una inspecció del funcionament i el muntatge.

"Estic convençut que el titular del castell inflable no desitjava que passés l'accident, però les coses passen", ha declarat el conseller d'Interior, Jordi Jané, que ha insistit en recordar l'obligatorietat d'autorització municipal per totes les atraccions desmuntables i la inspecció prèvia que comporten. També ha explicat que, a banda de la investigació policial en marxa i que es durà a la justícia, Interior ha obert un expedient informatiu que pot dur a una sanció administrativa.

Una de les nenes ferides en l'accident de Caldes de Malavella es troba a l'UCI després de ser operada aquesta nit

L'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, reconeix que l'Ajuntament no tenia constància de la instal·lació del castell. Els propietaris del restaurant no van sol·licitar la llicència municipal que obliga a aportar un plànol de la ubicació i una revisió de la instal·lació certificada per un enginyer titulat, ha dit en declaracions a l'ARA. Balliu ha explicat que el castell estava homologat per l'empresa i tenia tots els papers en regla, però no comptava amb el permís obligatori del consistori. La normativa de seguretat sobre atraccions inflables exigeix, a més, un monitor que vigili la instal·lació. Així ho indica la directiva europea UNE:EN 14960, segons l'ACN. Tot i això Matas ha admès en declaracions a RAC1 que no hi havia cap monitor al castell inflable i que una persona "l'anava vigilant".

Per ara no se sap què va fer volar el castell inflable, però la investigació -segons fonts que hi han tingut accés- apunta que no hi va haver cap explosió. Oscar Azambuja, propietari de l'empresa Soy Fiesta que es dedica al lloguer d'aquestes instal·lacions infantils, també descarta la possibilitat de l'explosió: "És impossible que un castell inflable exploti, abans poden passar moltes altres coses", assegura. "Un castell inflable funciona amb una turbina que va introduint l'aire que necessita la instal·lació que, alhora, sempre perd una mica d'aire per les costures de la lona així que és improbable que exploti", explica l'empresari. Que una ràfega de vent de l'emporti volant, com ja ha passat altres vegades, és més plausible, ha afegit.

La forma de l'inflable pot fer créixer el risc que la instal·lació acabi volant pels aires si no està ben amarrada o aquests dispositius fallen per algun motiu. "Quan l'inflable té forma de casa, o de castell com va ser el cas, el risc que amb el vent és produeixi un efecte bossa és més alt que no pas en aquells que tenen estructures més planes" explica Azambuja. L'Organització de Consumidors i Usuaris ha recordat que aquesta mena d'atraccions mai s'han de posar en marxa quan fa vent, perquè ratxes de quinze quilòmetres per hora ja poden moure-les i que estan prohibides si el vent supera els 38 quilòmetres per hora. Tot i això l'alcalde descarta la hipòtesi del vent, perquè al moment dels fes no en feia. Els investigadors indaguen si hi va haver algun problema amb les vàlvules de seguretat o la turbina que inflava l'estructura.

A part de la nena de 6 anys que va morir a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, un altre nen de 9 anys continua ingressat a l'Hospital del Parc Taulí de Sabadell, greu però estable. Tres nenes i un nen més, tots d'entre 7 i 11 anys, també estan ingressats a l'Hospital Josep Trueta de Girona en un estat menys greu. Una altra nena de 3 anys ja ha rebut l'alta mèdica. Més de 300 persones s'han concentrat avui a Caldes de Malavella per fer un minut de silenci en record de la víctima mortal.

stats