Ciència
Societat15/06/2011

Les claus de l'eclipsi total de Lluna que es podrà veure aquest vespre a Catalunya

Marta Bausells
i Marta Bausells

BarcelonaEls eclipsis totals de Lluna són relativament habituals i menys espectaculars visualment que els de Sol. Aquests fenòmens, consistents en la col·locació de la Terra i la Lluna de tal manera que la primera fa ombra sobre la segona i l'oculta, es donen al cel de Catalunya dues o tres vegades cada any. El que no és tan freqüent és que coincideixin les condicions òptimes per gaudir-los plenament: de vegades es produeixen durant el dia, o en plena matinada, o el mal temps n'espatlla la visió. El que hi haurà avui, en canvi, tot apunta que es veurà perfectament. Tant per l'hora, passada la posta de sol i en una franja horària en què pocs dormen, com per les condicions meteorològiques, que es preveu que siguin plàcides i el cel sigui serè. Des de l'Agrupació Astronòmica de Barcelona (Aster) apunten que no hi haurà condicions tan favorables per veure'n un des del nostre país fins al 27 de juliol del 2018.

Quan i on mirar l'eclipsi

L'eclipsi començarà a les 20.22 h, just quan la lluna estarà començant a sortir sobre el mar pel sud-est, però encara hi haurà massa llum per poder veure'l. Serà una hora després quan començarà la fase de totalitat, coincidint amb la foscor, que permetrà observar-lo. La totalitat durarà fins a les 23.02 h, moment en què el disc lunar començarà a sortir progressivament de l'ombra de la Terra –aquesta fase s'acabarà a les 00.02 h. Aster ha organitzat una observació des del castell de Montjuïc, a la balconada que dóna sobre el port de la ciutat, en què oferiran sis telescopis i consells per fotografiar l'eclipsi a tothom que s'hi acosti. Josep Bordes, membre de la junta directiva d'Aster, explica que "es podrà veure perfectament amb binocles i serà visible des de qualsevol terrat entre les 22 h i les 23 h", quan el satèl·lit ja serà força amunt. Si es mira des d'un lloc amb vistes a l'horitzó se'n podrà veure el cicle complet. Un avantatge respecte dels eclipsis solars és que el d'avui no requereix cap mena de protecció per als ulls o els objectius, perquè no és perillós per a la vista.

Cargando
No hay anuncios

Lluna vermellosa, gràcies al volcà

Una peculiaritat afegida a l'eclipsi d'avui és l'efecte que hi pot tenir el volcà islandès Grímsvötn, que va entrar en erupció a finals de maig. La quantitat de pols que el volcà va injectar a l'atmosfera, explica Bordes, pot provocar una "dispersió de la llum que doni un to vermellós a la Lluna". La costa mediterrània de l'Estat i les illes Balears són els millors llocs del món per veure'l sencer.