L'Ajuntament acusa FCC d'una "maquinació maquiavèl·lica" per defraudar 800.000 euros en la recollida d'escombraries

L'empresa afirma que ha obert una investigació interna "per conèixer l'abast dels fets"

Els catalans estan al capdavant d'Europa  en el reciclatge d'envasos.
Selena Soro
17/11/2016
3 min

Barcelona“Una maquinació maquiavèl·lica”. Aquesta ha estat l’expressió que ha fet servir el comissionat d’Ecologia a l’Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno, per referir-se al sistema que utilitzava l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per facturar a l’Ajuntament fins a 800.000 euros més del que els pertocava, en un presumpte frau que ha destapat aquest dijous el diari 'El País', i que l’Ajuntament ja ha tramès a la Fiscalia.

La companyia, que opera a l’Eixample, Gràcia i Ciutat Vella, presumptament manipulava les xifres de recollida de mobles i envasos per no superar uns topalls que, a partir d’uns determinats volums, els suposaven rebre menys ingressos. Les tarifes a aplicar per a la facturació van per trams: com més alt és el tram, menys cobra FCC per tona recollida. Si el tram saltava per poques tones, l’increment del volum tractat no compensava la disminució del preu per tona i la companyia acabava cobrant menys.

Per fer veure que recollien menys mobles i envasos dels que trobaven, els barrejaven amb la matèria de rebuig i els transportaven a l’abocador en lloc de dur-los a la planta de reciclatge. La proporció era d’un terç d’envasos i dos terços de rebuig. “El frau afecta 42 tones de les 6.000 anuals que hi ha a la ciutat, el punt just perquè fos prou petit per no ser descoberts a l’abocador”, va assenyalar Ximeno.

El comissionat va ha comparegut avui en roda de premsa per donar explicacions juntament amb la tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, que han qualificat els fets d’”extremadament greus”. “Si es demostra, anirem fins al final perquè tornin fins l’últim cèntim d’euro que hagin estafat”, ha assegurat Janet Sanz, que ha volgut recalcar que cap treballador municipal estava implicat en el frau.

La fiscalia investiga la presumpta estafa

De moment, l’Ajuntament ha dut el cas a la fiscalia, que investiga les proves per determinar si s’obren diligències, i ha obert també un expedient a FCC. A falta de confirmar-se la veracitat de les acusacions, que es basen en correus electrònics entre càrrecs directius i intermedis de l’empresa, l’obertura de l’expedient podria comportar la rescissió del contracte o la inhabilitació perquè FCC pugui presentar-se als concursos públics del consistori. Asens ha assenyalat que, a més, veia indicis penals si es confirmava el frau.

Més enllà de l’estafa en el volum de residus gestionats, l’Ajuntament ha detectat altres irregularitats en la gestió de FCC. En l’àmbit de la neteja, els indicis assenyalen que es facturaven entre 8 i 9 operaris extres al dia de mitjana d’un total de 254 treballadors. A més, la companyia havia desenvolupat un sistema per tal d’evadir les inspeccions municipals, 40.000 a l’any a a tota la ciutat i 10.000 als barris afectats pel presumpte frau. Frederic Ximeno ha afirmat que la companyia “havia trobat un patró de quin era el sistema d’inspecció”, i que gràcies a això, va poder “saltar” els controls.

Un contracte de 106 milions

De les quatre empreses que gestionen els residus de Barcelona, FCC és la que s’encarrega de la part més gran (40% de la factura municipal). El contracte li permet ingressar uns 106 milions l’any, del 2009 al 2019, quan acaba el termini. Després de descobrir el possible frau de FCC, l’Ajuntament ha insitit avui que ja s’ha revisat la “fórmula” del sistema de controls del servei de neteja, alhora que s’hi han introduït dobles inspeccions per verificar-ne els resultats. El govern ha remarcat que aquest pas l’havia donat de forma simultània a l’elaboració de les clàusules del nou concurs, ja que l’adjudicació que ara té FCC finalitza el 2019. Janet Sanz ha garantit que el nou plec de condicions “blindarà” situacions com la que s’ha detectat a Gràcia, l’Eixample i Ciutat Vella. Asens, a més, ha instat la fiscalia a “actuar amb la màxima celeritat” i va enviar un missatge a FCC per prevenir-los “de la temptació de destrucció de proves”.

Per la seva part, FCC ha defensat avui a través d’un breu comunicat la seva gestió a Barcelona els últims anys i ha afirmat que ha obert una investigació interna “per conèixer els fets i determinar l’abast del la situació publicada”. “FCC està prestant i prestarà tota la seva col·laboració a l’administració municipal i a la justícia perquè s’esclareixi la informació publicada”, conclou el comunicat

stats