SANITAT
Societat08/11/2011

Un 9% de les farmàcies tenen "compromesa" la seva viabilitat econòmica pel retard en els pagaments

Els farmacèutics denuncien que es posa en risc l'actual model de proximitat. Les farmàcies faran campanya aquesta setmana per alertar que la seva situació és "insostenible"

Joan Serra
i Joan Serra

BarcelonaL'endemà que el sindicat Metges de Catalunya convoqués una vaga de dos dies del personal mèdic, les farmàcies catalanes han expressat el seu malestar per la situació "insostenible" que pateix el sector. Així ho ha qualificat Josep Esteve, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), que juntament amb Jordi de Dalmases, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, han posat xifres aquest dimarts a les dificultats que pateix el sector. Un 9% de les 3.067 farmàcies de Catalunya tenen problemes de viabilitat econòmica. El rendiment net d'aquests establiments no arriba a cobrir el salari d'un farmacèutic estipulat per conveni.

Les farmàcies catalanes han denunciat que les accions de contenció de la despesa i el retard en el pagament dels medicaments –que ha d'abonar el Servei Català de la Salut i que ja es fan a 80 dies de mitjana des de la dispensació del fàrmac– han agreujat la situació. Aquest escenari ha provocat que, en la primera quinzena d'octubre, 988 oficines de farmàcia es trobin en situació d'impagament, ja sigui per devolució de factures o per l'ajornament en el pagament als majoristes. El deute ascendeix a 42 milions d'euros i 40 establiments es troben en situació de creditors. Les afectacions al sector han provocat la pèrdua de 1.000 llocs de treball, a banda de la substitució de farmacèutics adjunts per auxiliars tècnics, amb l'objectiu d'abaratir despeses.

Cargando
No hay anuncios

El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i la Federació d'Associacions de Farmacèutics de Catalunya (FEFAC) han iniciat aquest dimarts una campanya per sensibilitzar la població dels efectes del retard en els pagaments de l'administració. Amb el lema La farmàcia encén el llum d'alarma, les més de 3.000 oficines catalanes estan cridades a mantenir enceses les creus dels seus establiments dia i nit.