Societat08/06/2017

Les associacions de mares i pares reclamen menjadors escolars gratuïts

La Fapac troba "molt preocupant" que la Generalitat vulgui aprovar un decret que permeti fer un negoci empresarial amb aquest servei

P.j. Armengou
i P.j. Armengou

BarcelonaServei de menjador gratuït per a tots els nens i nenes de 0 a 16 anys a totes les escoles públiques catalanes. Aquesta és la reclamació que fa a la Generalitat la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac).

La federació ha anunciat que estudia la possibilitat d'impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) en els pròxims mesos per assolir aquesta fita. També té previst iniciar converses amb els agents polítics i sindicals i amb el teixit associatiu perquè que se sumin a la seva proposta.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu de la Fapac és aconseguir que, abans de l’any 2020, els alumnes d'educació infantil, educació primària, educació secundària obligatòria i educació especial gaudeixin del servei de menjador de manera gratuïta. La federació vol, a més, que aquesta política pública es faci extensiva als “alumnes de centres concertats amb necessitats educatives especials”. És a dir, gairebé tots els escolars de 0 a 16 anys.

La Fapac també assegura en un comunicat difós ahir que troba "molt preocupant que el govern de la Generalitat vulgui aprovar un decret que permeti fer un negoci empresarial amb els menjadors escolars".

Cargando
No hay anuncios

Aquesta afirmació fa referència a la actualització del decret de l'any 1996 que regula els menjadors escolars, que està revisant el departament d'Ensenyament. El nou decret regularà, entre d'altres aspectes, el nombre de monitors per menjador escolar, el preu del menú o la diversitat dels plats, atenent a aspectes culturals i sanitaris.

Durant l'elaboració del text, la conselleria d'Ensenyament ha consultat associacions com la Fapac, però aquesta assegura que el Govern no està recollint les seves propostes. Entre els punts que reclama la federació hi ha la gratuïtat del servei de menjadors, l’elaboració dels menús amb criteris nutricionals equilibrats i que la gestió i contractació del servei de càtering, "en cas que la universalització i gratuïtat del servei de menjador no es pugui garantir de forma immediata", la portin a terme les famílies "organitzades en entitats provades sense ànim de lucre".

Cargando
No hay anuncios

La Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat ha assegurat que la proposta de nou decret de menjador escolars és un "esborrany" realitzat al costat dels consells comarcals i les entitats municipalistes, amb una trentena d’aportacions col·lectives i 300 individuals.

Fonts del departament consultades per Europa Press han assegurat que les dues premisses fonamentals del decret seran donar seguretat jurídica als operadors ja que, en l'actualitat en alguns casos s’estan en situació de "fragilitat", i facilitar la transparència en la contractació. Asseguren també que, més enllà d'aquestes dues línies vermelles, estan disposats a posar-se d'acord amb tot el sector.

Cargando
No hay anuncios

La Fapac considera ineludible vincular el dret a l'educació pública gratuïta a l'accés universal de l'espai de menjador escolar. Segons la federació, les 2 hores i mitja repartides entre l’estona de dinar i la d'esbarjo s'han de reconèixer com a temps educatiu emmarcat en el projecte educatiu.

"Es tracta d'un 33% de les hores que els infants passen a l'escola i per tant un temps, en quantitat molt importat que s'ha de transformar en un temps en qualitat educativa també important", diuen des de la Fapac.

Cargando
No hay anuncios

La federació ha defensat que "garantir l'accés universal al servei de menjador pot ser el primer pas valent en l'aposta per l'equitat i la igualtat d'oportunitats” i podria ser una "mesura decidida per alleugerir de manera significativa l'actual necessitat social", ja que garantiria "un àpat diari de qualitat nutricional" i suposaria "una inversió en salut de gran profunditat".

El Govern preveu aprovar el document consensuat a mitjans de juliol, perquè després surti a exposició pública (quan es podran presentar al·legacions), s'elevi al Consell Escolar de Catalunya i la comissió jurídica, per a la seva aprovació definitiva a la fi d'any per entrar en vigor el curs 2018-2019.