Societat 28/07/2021

La Fageda retira preventivament quatre lots de flam per l'alerta d'òxid d'etilè

La cooperativa catalana assegura que no hi ha risc sanitari perquè "no s'ha detectat" la presència d'aquesta substància

Ara
2 min
La Fageda ajuda pacients amb trastorn mental a trobar feina

BarcelonaMés productes retirats per l'alerta sobre l'òxid d'etilè en alguns productes contaminats. Després que les marques Mars i Nestlé admetessin que havien venut a Catalunya gelats que contenen aquest compost cancerigen i que la Comissió Europea i diferents agències alimentàries estatals d'Europa n'acordessin la retirada definitiva dels punts de venda, ara una marca catalana ha anunciat que alguns dels seus productes podrien estar contaminats. Es tracta de La Fageda, que ha retirat preventivament del mercat quatre lots de flam de vainilla, en aquest cas per una possible contaminació amb l'òxid d'etilè a l'additiu estabilitzant E410, anomenat goma de garrofí.

Després del comunicat de Facua alertant d'aquesta decisió, la cooperativa catalana ha dit, en un nou comunicat, que no hi ha risc sanitari perquè el resultat de les analítiques encarregades a laboratoris externs és negatiu. "No s'ha detectat presència d'òxid d'etilè als productes de La Fageda", han assegurat, i han mostrat la voluntat de "màxima col·laboració" des que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) va emetre l'alerta sobre aquest tema.

La Fageda ha afegit que l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha ordenat retirar tots els aliments amb ingredients que hagin estat en contacte amb òxid d'etilè "encara que no s’hagi detectat la seva presència en el producte acabat", com afirma La Fageda que ha passat en el seu cas. Facua ha constatat que els lots afectats del flam de vainilla són els corresponents a les dates de consum preferent 29/07/21, 06/08/21, 07/08/21 i 11/08/21.

La Unió Europea va prohibir l'ús de l'òxid d'etilè el 2011, ja que a llarg termini, a part de ser cancerigen, també pot provocar mutacions genètiques i ser tòxic per a la reproducció. Tot i això, molts països europeus compren el sèsam o la farina de garrofa, que es fa servir com a estabilitzant de gelats a l'Índia i a Turquia, on sí que està permès. Des que el novembre del 2020 es va registrar a Europa la primera alerta sanitària per contaminació d'òxid d'etilè ja s'han retirat centenars de productes, com pans, salses i plats precuinats, entre molts altres.

stats