La Facultat de Veterinària de la UAB protesta contra l'obertura de nous centres d'aquesta especialitat
Estudiants, professorat i equip rector considera que comporta "un gran risc" perquè se "sobredimensionarà" l'oferta i "saturarà el mercat disparant l'atur i la precarietat laboral"
Cerdanyola del VallèsEls estudiants, el professorat i l'equip rector de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s'han concentrat aquest dimecres al migdia per protestar contra la creació de cinc noves facultats d'aquesta especialitat, una de les quals es farà a Lleida. Consideren que això comporta un "gran risc" per aquests estudis ja que "perjudicarà seriosament els futurs veterinaris i a tot el sector professional perquè suposarà una pèrdua de l'excel·lent nivell acadèmic actual avalat per la Unió Europea" perquè se "sobredimensionarà" l'oferta que existeix i "saturarà el mercat disparant l'atur i la precarietat laboral". La degana d'aquesta facultat, Reyes Pla, així ho considera i afegeix que no és necessari descentralitzar aquesta formació en altres territoris ja que "són uns estudis generalistes" i per això aposta per "concentrar tots els recursos".
Segons dades que aporten de l'Associació Veterinària Europea, es considera que una facultat per cada 7-10 milions d'habitants és suficient per disposar d'uns bons serveis veterinaris. A més, la UAB defensa que al seu centre s'ofereixen 115 places per a alumnes de nou ingrés i 30 places per a estudiants provinents del grau de Ciència i Salut Animal de la Universitat de Lleida, el que fa un total de 145 alumnes nous per any. Des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya s'afirma que no calen més facultats de veterinària a Catalunya.
També s'apunta que els estudis de Veterinària són els més costosos de tot el sistema universitari: la posada en marxa d'una nova facultat de Veterinària requereix una inversió inicial d'uns 15 milions d'euros, i el seu manteniment dins dels nivells que marca o demana l'organisme europeu està al voltant d'entre 8 i 10 milions anuals.
Per tot això, demanen que les agències que aprovin els plans d'estudis també exigeixin les infraestructures i requisits òptims per aquests estudis i que les autoritats catalanes valorin la necessitat real d'una nova facultat i les repercussions econòmiques que això pot suposar. En el manifest també volen que el Consell General de Col·legis de Veterinària denuncii aquesta situació i lluiti contra l'obertura de noves facultats.
De la seva banda, els estudiants també mostren el seu rebuig a uns nous estudis de Veterinària. "Sabem de primera mà que els nostres companys titulats ja tenen molts problemes per trobar feina a causa de l'excés d'oferta de titulats i la situació socioeconòmica que estem vivint". També critiquen que es creïn estudis d'una especialitat tant cara que aquest increment de facultats "no respon a unes necessitats reals".