Un expert de l'OMS relaciona les emissions de la cimentera de Montcada amb el càncer

L'empresa propietària, Lafarge, considera que les declaracions generen un "alarmisme injustificat i irresponsable" i assegura que la fàbrica no té cap impacte en la salut dels seus veïns

Plantes urbanes Hi ha sis plantes de producció de ciment a Catalunya,  moltes ubicades a l'àrea metropolitana de Barcelona.
Europa Press
18/10/2014
1 min

BarcelonaLes substàncies contaminants que emet la planta cimentera de l'empresa Lafarge a Montcada i Reixac (Barcelona) estan "directament relacionades" amb l'aparició de càncer en els veïns de la zona, segons va revelar aquest divendres en roda de premsa el catedràtic de la Universitat de Granada i investigador de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) Nicolás Olea.

Concretament, va destacar que l'elevada concentració de ftalats (substància química) que emet la xemeneia de la cimentera -29 quilos a l'any- repercuteix en un augment generalitzat dels casos de càncer de pulmó, així com de tumors gàstrics en dones i de tumors pleurals i de vesícula biliar en homes.

"També se sospita que els ftalats podrien estar al darrere del càncer de còlon i recte, actualment el més comú, però encara no s'ha pogut demostrar", va afegit, per instar a les administracions a frenar aquestes emissions.

D'altra banda, va deixar clar que el cas de Montcada i Reixac és extrapolable al conjunt de municipis amb cimenteres: "Espanya és el número u europeu en emissió de ftalats, que també tenen una relació directa amb la mala qualitat del semen i el càncer de testicles".

La cimentera Lafarge ha reaccionat aquest dissabte a les declaracions d'Olea en un comunicat en què manifesta el seu "estupor". La cimentera considera que aquestes declaracions generen un "alarmisme injustificat i irresponsable", i assegura que la planta compta amb estudis específics del CSIC i de la Universitat Rovira i Virgili que han demostrat que no hi ha impacte de la fàbrica en el seu entorn ni en la salut dels seus veïns.

stats