Obrir la nevera i veure que els iogurts van caducar fa un parell de dies és una d'aquelles coses que acostumen a passar a tothom. Els iogurts acaben a les escombraries. La imatge es repeteix diàriament en supermercats i restaurants: es retiren de la venda llaunes de conserves, pasta i galetes que han esgotat la data de consum preferent, tot i que són aptes per al consum. Segons dades de la Comissió Europea, cada any es llencen 89 milions de tones de productes alimentaris sense consumir als països europeus i la xifra podria augmentar un 40% el 2020 si no es prenen mesures, adverteix Brussel·les.
En un moment especialment difícil per a moltes famílies per la crisi econòmica, el Parlament Europeu considera que cal actuar per evitar el malbaratament de tantes tones d'aliments. Resulta paradoxal que mentre un 15% dels europeus viuen sota el llindar de la pobresa, indústria i ciutadans no aprofitin tots els aliments en bon estat. L'Eurocambra va aprovar ahir un informe en què demana a la Comissió que impulsi mesures per reduir les tones de menjar que acaben cada any a les escombraries.
El document, elaborat per l'eurodiputat socialista Salvatore Caronna, demana canvis en l'etiquetatge dels productes per aclarir el seu període de vida útil. No és el mateix la data de caducitat dels aliments frescos, com la llet, la carn i el peix, que de la resta d'aliments, com els cereals, el sucre i l'arròs. En el cas dels productes frescos, no és aconsellable consumir-los si estan caducats pel risc que suposa per a la salut. Però en la resta, la data de "consum preferent" és només orientativa.
Data de caducitat
L'Eurocambra proposa que tots els aliments tinguin dues dates: una que indiqui la data màxima per poder vendre els productes i una altra que indiqui la data límit per poder-los consumir. També proposa que els supermercats ofereixin preus reduïts pels aliments que estiguin a punt d'arribar a la data límit de venda. La mesura, però, no acaba de convèncer el Banc dels Aliments de Barcelona. El seu vicepresident, Jordi Peix, considera que "no és aconsellable canviar l'actual model d'etiquetatge" des del punt de vista sanitari.
El vicepresident del Banc també denuncia que les xifres que ofereix la Comissió Europea estan inflades. "Hi ha altres estudis que apunten que la xifra de tones que es malbaraten cada any és molt inferior. Sí que es llença menjar, però poc, sobretot amb la crisi", assegura. Jordi Peix subratlla que la clau és educar el consumidor. "Les famílies han de comprar amb seny".
L'objectiu és que el 2025 s'hagin reduït a la meitat les tones d'aliments que es llencen. El comissari europeu d'Indústria, Antonio Tajani, pren nota i reconeix que el malbaratament d'aliments "és un problema cada vegada més greu".