Seguretat alimentària
Societat19/07/2021

Europa retira definitivament els gelats contaminats amb substàncies cancerígenes

Espanya és un dels estats que han pactat treure els productes de la cadena de distribució, però no concreta quins són

Les agències de seguretat alimentària de tots els estats de la Unió Europea que s'han vist afectats per la comercialització de gelats que contenen òxid d'etilè –un compost cancerigen que es fa servir per desinfectar llavors i espècies– n'han acordat finalment la retirada immediata de la cadena de distribució. La decisió afecta directament Espanya, on també van arribar lots de productes contaminats, tot i que l'Estat no ha fet públiques les marques i aliments que s'havien retirat de la venda. "Les marques guardaven els gelats contaminats als magatzems i en feien analítiques per intentar demostrar que no contenien prou òxid d'etilè per suposar un perill per a la salut, però ara, amb l'acord en què han arribat els diferents estats europeus, no tenen alternativa: han de llençar tot el menjar afectat", explica a l'ARA el director de la consultora alimentària Saia, Lluís Riera.

Cargando
No hay anuncios

De fet, segons recull el sumari de la reunió dels diferents estats, Bèlgica i Dinamarca, encara que també hauran de treure del mercat els gelats amb substàncies cancerígenes, han criticat "la tolerància zero" de l'acord, perquè retirar tants productes és "contradictori amb la voluntat de ser més sostenibles i reduir la quantitat del menjar que es llença". Però el que és cert és que la Unió Europea va prohibir l'ús de l'òxid d'etilè el 2011 i que, a llarg termini, a part de ser cancerigen, també pot provocar mutacions genètiques i ser tòxic per a la reproducció. Tot i això, molts països europeus compren el sèsam o la farina de garrofa, que es fa servir com a espesseïdor i estabilitzant de gelats, a l'Índia o a Turquia, on l'ús de l'òxid d'etilè sí que està permès.

La primera vegada que es va detectar més òxid d'etilè del que està permès en aliments a Europa va ser a Bèlgica el novembre del 2020 i, fins avui, s'han hagut de treure del mercat tota mena de productes, des de pans i brioixos fins a plats preparats i salses, passant per formatges i cafès. Segons va informar el diari francès Le Figaro, França ha hagut de retirar durant tot aquest temps més de 7.000 productes, i Catalunya també se'n va veure afectada.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, cada estat ho ha gestionat a la seva manera. Per exemple, Espanya, tot i que és un dels països que ja havien fet treure del mercat tots els productes potencialment afectats, no ha dit ni un sol nom de cap marca afectada perquè els consumidors en tinguessin constància, tal com han demanat l'OCU i FACUA. A l'altra banda dels Pirineus, en canvi, l'estat francès ha obert un portal ad hoc per informar de tots els aliments que poden estar contaminats i n'han fet difusió a través dels mitjans i les xarxes socials. Els únics productes que gràcies a l'ARA se sap que s'han hagut de treure dels congeladors dels supermercats són els cons Extreme de nata i maduixa i de vainilla i caramel de la marca Nestlé.