Els estudiants catalans van a la vaga per les taxes universitàries i la situació política

Les mobilitzacions prèvies a l'aturada de demà han començat ja a la UAB amb 200 joves que han tallat accessos amb barricades

Estudiants de la UAB avancen la vaga general estudiantil per exigir la rebaixa de les taxes públiques
Ara
25/04/2018
4 min

BarcelonaEstudiants de secundària i universitaris estan cridats a una vaga aquest dijous. El Sindicat d'Estudiants ha instat a "buidar les aules i omplir massivament els carrers" per protestar contra la situació política a Catalunya i exigir una rebaixa d'un 30% de les taxes universitàries. La mobilització convocada té un doble vessant. D'una banda, les reivindicacions educatives, com que en les carreres de tres anys el cost del primer any de màster s'equipari al d'un any de carrera, perquè sigui més econòmic. De l'altra, reivindicaran la llibertat dels presos polítics i denunciaran les agressions masclistes i LGTBIfòbiques.

La secretària general del Sindicat d'Estudiants, Coral Latorre, ha informat avui a Efe que la vaga "pivota sobre la repressió que el govern del PP està exercint a Catalunya, que es tradueix en pitjors condicions per als estudiants i en retallades de llibertats, com evidencia el fet que hi hagi presos polítics". Latorre sosté, però, que aquesta involució també s'està vivint a la resta de l'Estat amb l'empresonament de rapers o multes a revistes satíriques, un fet que considera ''un escàndol terrorífic''. El sindicat ha convocat per demà una manifestació unitària a les 12 del migdia a la plaça Universitat de Barcelona, a la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona, a la plaça 1 d'Octubre de Girona i a la plaça Ricard Vinyes de Lleida.

Mercè Terés, del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), subratlla que els estudiants no poden ser ''aliens'' a la situació del país i a les conseqüències del 155, que també tenen ressò a la universitat. "Si volem construir una futura República, l'educació n'ha de ser un dels pilars vertebradors'', ha manifestat Terés. Per això, el SEPC no centra la protesta només en les seves demandes concretes, tot i que creuen que estan lligades amb els drets ''civils i col·lectius'' que estan en perill actualment amb la ''repressió al poble català''. Alhora, però, la representant del SEPC assegura que un de cada tres estudiants ha de treballar per poder finançar-se els estudis universitaris a causa de les taxes actuals.

El Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT), per la seva banda, ha fet una crida a l'"essencial" unitat de la comunitat universitària per aconseguir una rebaixa del 30% en els preus públics i revertir l'infrafinançament del sistema fins a equiparar-lo a la mitjana de l'OCDE de l'1,22% del PIB. Aquesta crida es dirigeix a tota la comunitat universitària, des dels equips de rectorat i els sindicats del personal docent i investigador i del personal d'administració i serveis, fins al moviment estudiantil. El CEUCAT també ha demanat als equips de deganats i rectorats de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) que suspenguin les activitats avaluables i l'assistència obligatòria durant la vaga de demà i ha insistit que la jornada de vaga "pot reforçar i unir les lluites per recuperar els preus públics del 2011-12".

Primeres mobilitzacions

Els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han avançat un dia les reivindicacions de la vaga general estudiantil i han tallat diversos accessos al Campus de Bellaterra. Després de passar la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres, uns 200 joves han muntat barricades amb contenidors i mobiliari a l'eix sud, l'eix nord, la carretera que enllaça amb Bellaterra, la rotonda d'accés al recinte venint des de Sabadell i també l'entrada als Ferrocarrils (FGC) des de la plaça Cívica. Així, els estudiants s'han organitzat per protestar contra "les llistes negres i els sistemes de videovigilància" que asseguren que hi ha al Campus, que la direcció del centre està utilitzant per "perseguir i controlar els alumnes segons la seva ideologia política".

La portaveu de la Coordinadora d'Assemblees de Facultat de la UAB, Mariona Motjé, ha explicat que al campus hi ha reivindicacions locals que els joves volen fer evidents amb una protesta diferent de la conjunta que es farà dijous: "Demanem que deixin d'instal·lar-se entitats privades al campus i ens mobilitzem en contra de les llistes negres i els sistemes de videovigilància" que assegura que hi ha en diferents punts del centre per captar imatges que "la direcció està utilitzant per perseguir i controlar els alumnes segons la seva ideologia política".

Motjé ha recordat que aquesta problemàtica s'ha traslladat al Síndic de Greuges de Catalunya i ha advertit que "aquest abús del sistema de videovigilància" no només apareix en les jornades de vaga com la d'aquest dimecres, sinó que també es produeix en actes que els alumnes organitzen al campus, com ara xerrades o assemblees. "Demanem responsabilitats i que algú es posicioni", afirma. Amb tot, remarca que "la repressió no espanta el moviment estudiantil" i es mostra convençuda que la jornada de vaga serà un èxit perquè la UAB "és una universitat molt organitzada, amb estudiants molt conscienciats i amb moltes ganes d'organitzar-se". La universitat, però, ha desmentit que s'estiguin fent servir les càmeres del campus per crear fitxers de persones o fer identificacions. Afirma que es tracta d'un arxiu de vídeos global que "es mantenen normalment durant quinze dies i en tot cas mai se superen els trenta dies que marca la llei". Així mateix, apunten que "només es conserven en cas que alguna autoritat les requereixi".

stats