Milers d'universitaris es manifesten contra les taxes abusives a Barcelona

Els rectors de totes les universitats públiques catalanes recolzen la seva reivindicació

Protesta d'universitaris per la reducció de les taxes
Maria Altimira
02/03/2017
3 min

BarcelonaUns 4.000 estudiants, segons la Guàrdia Urbana i 9.000 d'acord amb l'organització convocant, s'han manifestat aquest dijous pel centre de Barcelona per demanar la rebaixa de les taxes universitàries. La protesta ,que ha tingut lloc durant la jornada de vaga convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ha reclamat una rebaixa del 30% en les taxes i l'equiparació dels preus dels graus amb els màsters.

La manifestació, que ha començat a la plaça Universitat, estava encapçalada per una pancarta amb el missatge 'Prou taxes abusives, passem a l'ofensiva'. Molts dels cartells que han exhibit els concentrats eren en contra del secretari d'Universitats i Recerca, Arcadi Navarro.

"Què passa? Què passa? Que privatitzen massa"; "No, no a la privatització" i "Universitat pública i de qualitat" han estat algunes de les proclames de la marxa que s'ha desenvolupat sense més incidents que el llançament de petards i de pintura a la seu del Secretariat d'Universitats i Recerca i la crema aïllada d'un contenidor al llarg del recorregut.

Mercè Terés, la portaveu de SEPC, ha assegurat que "no podem permetre que es desobeeixi el mandat del Parlament –que va aprovar la reivindicada reducció del 30% el passat mes d'abril– i les pràctiques elitistes que fan que les classes treballadores no puguin accedir als estudis superiors".

Terés també ha lamentat l'"immobilisme" del departament d'Universitats de la Generalitat davant les demandes dels estudiants i ha recordat que prop del 60% dels estudiants paguen la matrícula universitària en la seva totalitat i que només el 2011 el preu de les taxes universitàries van augmentar en un 66%.

Tant Ernest Pons, portaveu de la UB, com Virginia Luzón, vicerrectora de comunicació de la UB, han confirmat el suport del rectorat d'ambdues universitats a les reivindicacions dels estudiants. Una posició que comparteixen amb la resta d'universitats públiques catalanes agrupades sota el paraigües de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP).

Luzón assegura que des que s'apliqués la pujada de les taxes universitàries l'any 2011 i la Generalitat els emplacés a sufragar les beques a través d'aquest augment d'ingressos, la universitat compta amb "menys diners per invertir en altres capítols com la investigació i la qualitat docent".

De la mateixa manera, explica la vicerrectora, els estudiants acaben pagant més per accedir a l'educació superior. En aquest sentit, Pons assegura que Catalunya és la comunitat autònoma on les matrícules són més cares de tot l'Estat. El portaveu de la UB recorda que els estudiants catalans paguen el 26% del cost real de la matrícula, mentre que la mitjana de la OCDE es sitúa en un 14%.

"Les beques que reben els estudiants no són suficients per compensar la pujada de les taxes", conclou Pons.

Fonts de la Secretaria d'Universitats reconeixen que cal injectar més diners per a costejar les beques i augmentar el pressupost de les universitats. En aquest sentit, asseguren que aquest és un dels objectius que volen acomplir a través de l'augment en 46 milions d'euros de la partida prevista per a Universitats en el projecte de pressupostos. Amb tot, des de la secretaria asseguren que no estan disposats a caminar cap al sistema lineal d'educació superior gratuïta perquè consideren que el seu model, basat en la progressivitat via beques, és més just.

Seguiment desigual de la vaga

Segons les facultats i universitats catalanes, la vaga d'estudiants convocada també per a avui ha tingut un seguiment desigual, malgrat la presència de piquets i l'organització d'accions pacífiques.

Aquest matí, a primera hora, els estudiants de la UAB han tornat a tallar els accessos al centre per carretera, han saltat a les vies dels Ferrocarrils i han interromput el servei uns 15 minuts. A més, prop de 200 estudiants han passat la nit a la Facultat de Lletres i han fet servir contenidors i més mobiliari urbà per impedir l'accés per carretera al centre. Els Mossos han entrat a l'estació de FGC quan els estudiants han saltat a les vies.

La jornada de vaga va tenir una prèvia ahir a la UAB, en què es va paralitzar l'activitat en 7 de les 13 facultats. La protesta va tallar els accessos a la UAB i va interrompre a primera hora del matí les línies S2 i S55 de Ferrocarrils.

stats