Estudiants del MIR denuncien irregularitats que els han fet perdre's la prova

Un retard en l'accés a l'aula i la falta d'informació deixa sense examinar-se una vintena d'opositors

2 min
A les 16.26 h els opositors encara no havien accedit a l'examen que havia de començar a les 16h

"Estàvem convocats, com a la resta d’Espanya, a les 15 h per poder començar l’examen tots a les 16 h. Érem més de 1.000 persones i primer vam pensar que calia un temps perquè tothom pogués entrar. Però es van fer les 15.30 h i encara no ens deien res ni ningú sortia a donar explicacions. No va ser fins a les 16.20 h que una porta es va obrir perquè poguéssim començar a accedir a l'aula". Elena Balaguer, psicòloga, relata així l'espera de dissabte passat per accedir a les proves del MIR a la Facultat d'Economia de la UB. Era el tercer cop que es presentava però quan va arribar a la porta, després de l'espera, va veure que el seu nom no apareixia a la llista. La van redirigir a un edifici annex a la mateixa facultat on també s'hi examinaven MIR però, un cop allà, va veure's al carrer perquè l'examen, en aquell cas, havia començat puntual a les 16 h. Com ella, va descobrir que hi havia almenys 24 persones més a les quals no es permetia entrar a l'aula.

"Pel que sabíem, les proves a tot l’Estat han de començar alhora, així que d'entrada l'endarreriment no ens va preocupar gaire. Si hi ha alguna incidència en una de les seus, totes les altres s’han d’esperar per començar. En aquest cas, no es va complir", explica Angela Ribes, metge que es presentava a les proves del MIR. "Vam demanar que es deixés constància d’alguna manera del que havia passat i ens van dir que no. Van cridar a seguretat per intimidar-nos i fer que marxéssim. Per a ells, l’únic error era el nostre. Jo puc assumir que no era a la porta del meu edifici, però tots els altres problemes –l'aglomeració inicial, l'espera, l'inici descoordinat–, que són els errors greus, no són cosa nostra", critiquen diferents afectats.

A la Universitat de Barcelona (UB) assenyalen el ministeri de Sanitat com el responsable que ha de donar explicacions als MIR que no han pogut examinar-se i defensen que la institució només posa les aules però no s'encarrega de l'organització. "El personal de la UB present està als punts d'informació donant suport, però no participa en la distribució dels examinands, la qual cosa correspon als organitzadors de les proves MIR", es desmarquen des de la universitat.

El ministeri de Salut, institució convocant de les proves, admet que hi va haver un retard en l'hora de la crida dels convocats i assumeix la culpa d'aquest incident. Per esbrinar quins van ser els motius d'aquest enderreriment, "s'ha demanat informe a l'empresa adjudicatària del transport i al delegat del centre que va estar en contacte continu amb el ministeri de Sanitat", confirmen des de la institució estatal. Pel que fa a les demandes dels afectats, defensen que la institució no en va tenir cap culpa. "Els aspirants són convocats en un determinat centre i taula d'examen. Si algú acudeix a un centre diferent del que està convocat, no pot fer les proves. Tots els quadernets d'examen i fulls de resposta estan identificats amb els noms dels aspirants i no es poden canviar. A més, l'aforament a les aules pel protocol covid feia impossible que es poguessin incorporar a una aula aspirants no convocats a la taula d'examen corresponent", expliquen.

stats