La comissió que ha de revisar els delictes sexuals ajorna l’arrencada perquè s’hi incorporin més dones

Uns 4.500 estudiants es manifesten a Barcelona contra la sentència de la Manada

Imatge de la manifestació a Barcelona.
Ara
10/05/2018
3 min

BarcelonaLa comissió de codificació encarregada de revisar la definició de delictes sexuals al Codi Penal s'ha reunit aquest dijous per primer cop per decidir que no tornaran a trobar-se fins que es garanteixi una presència suficient de dones a l'organisme i s'arribi a la paritat. Dos dels catedràtics homes que en formaven part han dimitit per facilitar aquesta equiparació i la resta ha acordat per unanimitat demanar al ministeri de Justícia una reestructuració que garanteixi la paritat en la composició.

L'òrgan judicial a qui el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha encarregat la revisió dels delictes sexuals estava integrada exclusivament per homes. De trenta places que pot tenir com a màxim, vint estaven ocupades per catedràtics. Amb les dues dimissions d'avui, quedarien 12 places vacants que els membres de la comissió entenen que haurien de ser cobertes per dones. "Només quan es reestructuri en aquests termes estarem en condicions d'assumir l'encàrrec rebut", ha assenyalat a la sortida de la reunió el catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid Enrique Peñaranda, que també ha demanat que la incorporació d'expertes en matèria penal sigui permanent i no de caràcter temporal com inicialment havia previst el ministeri en el cas de quatre catedràtiques.

Una d'aquestes quatre dones, l'exdelegada del govern central contra la violència de gènere i professora de dret constitucional a la Universidad Carlos III Blanca Hernández, ha apuntat en declaracions a Europa Press que la paritat "legitima els treballs" de la comissió. Entén que es tracta d'"una oportunitat única per visualitzar una realitat amagada", per "fer pedagogia social" i "avançar en la lluita contra la violència envers les dones".

Un dels catedràtics que han dimitit per forçar la paritat de la comissió, l'ex fiscal general de l'Estat i exministre de Presidència en època de Felipe Gonzalez, Javier Moscoso, ha apuntat que l'organisme està "envellit" i és "poc operatiu", perquè no es reunia des de feia dues dècades. També s'ha queixat que s'hagi decidit modificar la definició de delictes sexuals arran de la sentència de la Manada, que va condemnar per abusos sexuals els cinc acusats de violar en grup una jove de 18 anys als Sanfermines del 2016.

El ministeri de Justícia ha emès un comunicat assegurant que "el ministre fa seva la proposta" de la paritat en la comissió. En un altre acte abans que es reunís la comissió, Catalá ha defensat la feina que faci a partir d'ara l'organisme per abordar una reforma del Codi Penal "si existeix consens social i polític suficient".

Milers d'estudiants protesten contra la sentència de la Manada

Uns 4.500 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest dijous al migdia pel centre de Barcelona contra la sentència de la Manada, convocats pel Sindicat d'Estudiants en el marc d'una vaga estudiantil a escala estatal. Darrere la pancarta "No és abús, és violació. Nosaltres sí que et creiem", els manifestants han sortit de la plaça Universitat i han anat fins a la plaça Sant Jaume corejant consignes com "Tranquil·la, germana, aquí tens la teva manada", "Jutges i fiscals també són culpables", "Jo sí que et crec" i "Els carrers seran feministes".

La portaveu del Sindicat d'Estudiants i de la plataforma Lliures i Combatives, Sofia Vázquez, ha xifrat en un 70% el seguiment de la vaga als instituts, ha considerat importants les mobilitzacions i ha remarcat que les dones estan "fartes" d'aquest tipus de sentències. Hi havia concentracions convocades en diferents ciutats espanyoles. A Catalunya se n'han celebrat també a Tarragona, Girona i Lleida.

stats