"A molts estudiants els han fet fora de la Vila per fer festes"
La UAB fa un cribatge massiu per detectar més contagiats d'un brot que ja suma 24 positius i 20 sospitosos
Cerdanyola del VallèsAvui no ha sigut un dia normal a la Vila Universitària de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Cerdanyola del Vallès. Una cua de gent esperava a les portes de l’Hotel Campus de la Vila per fer-se una PCR en la primera jornada de cribatge massiu després del brot amb més de 24 contagiats (amb 20 persones més aïllades d’inici a l’espera de resultat) que el diari ARA va avançar dimecres a la nit. A l’altra banda del vidre, equipats amb EPIs, els treballadors de l’Institut Català de la Salut prenien nota de les dades dels estudiants per poder contactar amb ells si donaven positiu perquè fessin la quarantena o per enviar-los un missatge si donaven negatiu. Dues càmeres de televisió (una d’estudiants de periodisme de la universitat) entrevistaven alguns estudiants.
La quietud i la calma semblaven les d’un confinament total en un veïnat conegut des de fa anys per les seves festes, que pel que explicaven els alumnes no s’han reduït a zero amb la pandèmia. Sospiten, de fet, que puguin ser l’origen d’aquest brot. I apunten especialment als estudiants d’Erasmus. “Ahir [per dimecres], al pis de dalt d’on vivim, se sentien cadires, música, salts, i vam haver de trucar a seguretat”, deia la Jenni, de 26 anys i estudiant de Turisme, que aprofitava la sortida per llençar les escombraries per anar després a fer-se la PCR. És un problema, lamenta, que es repeteix sovint des de fa mesos malgrat que els vigilants acostumen “primer a avisar amb bones maneres i, després, a amenaçar amb l'expulsió”. A ella li preocupa especialment com a diabètica, grup amb més risc de patir símptomes de covid-19.
Investigació oberta
La universitat ha obert una investigació per esclarir l’origen del brot, mentre que algunes veïnes apunten a una festa de més de 30 persones que va tenir lloc fa uns dies. “Vaig veure a l’Instagram un noi d’Erasmus que primer estava a una calçotada amb unes quaranta persones i després seguien la festa al pis”, deia una jove que preferia no identificar-se. El bloc G, on viuen més Erasmus, és apuntat com un dels més actius pel que fa a les trobades, però tots els qui obren la porta al periodista neguen haver-ne fet mai cap. El rector, Javier Lafuente, va enviar un comunicat a la comunitat universitària definint com a "episodi preocupant” el brot de contagis.
S'espera fer PCRs als 1.400 residents habituals de la Vila (tot i que molts no hi són perquè no hi ha classes presencials) amb les tandes d'aquest dijous a la tarda i de demà divendres durant el matí. Després de la prova, els residents hauran de guardar quarantena durant les 48 hores que triguin a saber el resultat i allargar-la deu dies més si donen positiu.
“No m’ha fet gens de mal aquest cop, no m’han ficat el pal fins al fons del nas”, celebrava un jove en referència al mètode menys invasiu que en altres proves, davant l’assentiment dels seus amics. Estan “cansats”, deia el Federico, “i avorrits” en una Vila on tenen poc a fer i on “les classes han perdut qualitat”. Per la pandèmia, explica, s'hi han posat de moda jocs de taula amb recompenses d'alcohol. Majoritàriament, però, ho fan en grups “de quatre o sis persones” –els permesos en reunions– i “en molts casos bombolles", perquè a la Vila els grups d’amics es veuen cada dia, afegeix.
“Tot i que hi ha algunes trobades que es passen, de vegades els veïns truquen a la mínima perquè les parets són de paper. Una vegada jo estava veient una pel·lícula i van venir els de seguretat a cridar-me l’atenció”, relata una altra jove. “I un dia van venir i jo el que estava fent era plorar!”, afegeix una altra. “Ens estem tornant una mica bojos”, completa un altre cop el Federico amb el to de qui s’està perdent un dels millors anys de la seva joventut i abans de tornar a casa per esperar els resultats de la PCR. "Ja ens estan mirant els de seguretat”, constata. “A molts estudiants els han fet fora de la Vila per fer festes i s’han hagut de buscar la vida”, afegeix. La carta del rector va anunciar que, en el cas dels positius, podran fer l'aïllament preceptiu en pisos buits del campus i durant el temps que duri la quarantena se'ls oferirà serveis de bugaderia i alimentació.
Les banderes basca, gallega, estelades, aragonesa, italiana, del Celta o del València penjaven com sempre dels balcons i descobrien la procedència dels veïns, i, per sobre seu, observaven curiosos alguns estudiants recolzats a les baranes i lleugers de roba coincidint amb un dia primaveral. Són l'única nota de color d'un campus amb poc moviment i un silenci gairebé total. A diferència d'hores abans, dels pisos d'estudiants no sortia el so de la música.