Societat30/10/2019

Els estudiants acampen de manera indefinida a la plaça Universitat

L'Autònoma pren "mesures excepcionals" i permetrà l'avaluació fent un treball de síntesi

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaEl lema era “Buidem les aules, omplim els carrers” i el volen dur a la pràctica definitivament. Des que va sortir la sentència del Procés, els estudiants han sigut la punta de llança de les protestes i ahir van fer un pas més: traslladar “de manera indefinida” les mobilitzacions acampant a la plaça Universitat. Una setantena de tendes de campanya ocupen aquest espai cèntric de Barcelona per reclamar la fi de la “repressió”, la depuració de responsabilitats policials per les càrregues d’aquestes setmanes, l’amnistia i la llibertat per als condemnats al judici del Suprem i un referèndum d’autodeterminació. “Ens semblen causes justes per les quals lluitar i com més siguem millor”, deien ahir la Marina i el Gerard, estudiants de la UB.

La convocatòria va córrer per les xarxes socials (bàsicament Telegram i Twitter) a primera hora del matí. La impulsa un col·lectiu per ara sense líders que s’autoanomena Generació 14 d’Octubre, en al·lusió al dia que es va publicar la sentència, i que no està subscrit a cap altra organització, partit o sindicat -almenys de manera oficial-. Ahir, però, van rebre el suport de diferents entitats, com les agrupacions d’escoltes i guies, l’ANC o Òmnium Cultural, entre d’altres. Després de celebrar una assemblea molt participada enmig de la Gran Via, que va quedar tallada, van decidir organitzar-se en cinc comissions -infraestructura i logística, continguts, comunicació, seguretat i punt lila- i a la nit feien crides demanant sacs, mantes o estris de cuina i fogonets per “instal·lar-se còmodament” a la plaça. L’acampada, que recorda la del 15-M a plaça Catalunya, ja comptava ahir amb concerts musicals.

Cargando
No hay anuncios

Vagues en instituts i facultats

La decisió d’acampar permanentment a la plaça Universitat arriba en un moment de gran mobilització estudiantil, als instituts, però sobretot a les universitats. A les facultats, la segona jornada de vaga (convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans) no va passar desapercebuda: a la UB hi va haver una aturada total en facultats com Filologia i Comunicació, mentre que en d’altres, com Economia i Empresa o Educació va acudir a classe la meitat de l’alumnat. A la UPC, el campus de Sant Cugat va registrar un 100% de seguiment, el de Terrassa un 70%, el de Manresa un 40% i a la resta de campus hi va haver força normalitat. A les facultats de la UPF, on dimarts es van produir enfrontaments entre estudiants, l’activitat docent es va fer pràcticament amb total normalitat. A la URV la vaga va ser total a Arquitectura i menys seguida a la resta de facultats, mentre que a Girona es va notar menys assistència a classe. Als instituts la vaga la convocava el Sindicat d’Estudiants i, com és habitual, el seguiment va variar per territoris: les Terres de l’Ebre, amb més d’un 60% de seguiment, va ser el territori més mobilitzat, mentre que a Girona es van aturar menys del 10% dels estudiants.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de mantenir el pols al carrer, la pressió dels estudiants està aconseguint que les universitats flexibilitzin les avaluacions. Ahir ho va fer l’Autònoma, la segona universitat catalana, que va aprovar “mesures excepcionals”, com demanaven alguns alumnes. Això passa per obrir “una via no prevista a la normativa” d’avaluació: la UAB permetrà fer “una prova de síntesi final” -caldrà veure si un treball o un examen- als estudiants que vulguin i ho demanin prèviament, en lloc de sotmetre’s a una avaluació contínua, com es fa des de l’aplicació del pla Bolonya.

El pas de l’Autònoma se suma al que ja han anat fent les altres universitats: a la UPF les protestes van forçar el rectorat a cedir i oferir l’avaluació única als estudiants que ho demanin. A la UdG s’ha creat un sistema alternatiu, mentre que la UB i la UPC han deixat la negociació en mans de cada facultat.

Cargando
No hay anuncios

Davant del panorama, el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, va donar suport a les decisions de les universitats i va defensar que “l’única preocupació” és que l’ensenyament universitari mantingui la qualitat. I en un moment en què la confrontació no només és entre estudiants, sinó també als claustres, Grau va felicitar el professorat per “l’exercici de decisió i discussió democràtica” a l’hora de debatre el manifest que demana la llibertat dels presos i condemna la repressió policial d’aquests dies. Aquest manifest va ser reivindicat ahir per un grup de professors universitaris sota el lema #JoDonoSuport, després que 800 docents i catedràtics reclamessin als rectors la retirada del text, que consideren “aberrant”.