Un estudi a la UB detecta un 15% d'infectats al febrer i certifica que les universitats no eren focus de contagi
El virus, que afectava una mica més els estudiants, es comportava a les facultats igual que a nivell comunitari
Al febrer no hi havia classes presencials a les universitats catalanes a causa de les restriccions per frenar el coronavirus i, segons han conclòs la Universitat de Barcelona i l'Hospital de Bellvitge, la mesura era "encertada". Ho han assegurat quatre mesos després al fer públics els resultats del primer cribratge en una universitat espanyola, que han revelat que el percentatge de positius era molt semblant a la mitjana entre la població general i que, per tant, el comportament del virus a la universitat no era diferent al que tenia entre la resta de la societat. Segons han explicat els responsables de l'estudi, entre les proves PCR i les proves serològiques fetes al febrer es va detectar que un 15% dels membres de la comunitat universitària tenien o havien passat el covid-19.
En concret, de les 2.784 mostres que es van prendre entre estudiants, personal docent investigador i d'administració i serveis, un 1,6% van sortir positives en PCR (les persones tenien el virus en el moment de la prova) i un 12,8% van sortir positives en les mostres de serologia a la sang (les persones ja havien passat el virus i tenien anticossos). Només sis persones (el 0,22% del total) van donar positiu en les dues proves, i es consideren una "infecció precoç". "Aquests individus, presimptomàtics i probablement amb càrregues virals elevades, són el perfil de transmissors potencials", ha explicat Francisco Ciruela, catedràtic de farmacologia de la UB i coordinador del projecte.
Més presència del virus entre els estudiants
Els resultats, que han estat publicats a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, també detecten una presència del virus una mica més alta entre els estudiants: de les 1.206 proves, van sortir positives un 2,8% de les PCR i un 15,4% de les serològiques. En total el 65% dels participants a l'estudi eren dones. Hi van participar 3.243 persones, però no totes les mostres van ser viables.
L'estudi descarta, doncs, les teories que assenyalaven la universitat com a focus de contagi del virus. "Els resultats obtinguts van en la línia del que passava a la societat i evidencien uns nivells d'infecció molt baixos", ha assenyalat Ángeles Domínguez, professora de la UB i cap del servei de microbiologia de Bellvitge. És per això que, segons Sebastià Videla, professor de farmacologia de la UB i primer autor de l’article, "era desaconsellable una desescalada". "Les mesures adoptades per controlar el virus i evitar la seva progressió a la universitat eren encertades", ha sentenciat.