Les decisions morals que prens depenen de… la llengua que parles
Un estudi de diverses universitats, entre elles la Pompeu Fabra i l'Autònoma, sosté que la llengua influeix en les decisions morals dels individus
BarcelonaUn estudi que ha publicat la Universitat Pompeu Fabra en la revista científica nord-americana 'PloS ONE' sosté que la llengua en què es planteja un dilema ètic intervé en el judici moral que s'adopta, i que també influeix en la presa de decisions de caràcter ètic. La implicació emocional dels individus disminueix en la mesura que el discurs es fa en llengua estrangera, ja que en aquests casos la distància psicològica i el pragmatisme augmenten, perquè les decisions estan basades en la racionalitat.
Les conclusions han sorgit a partir de dos experiments que han avaluat el comportament de les persones amb diferents llengües natives i estrangeres en diversos països; anglès/espanyol als EUA, anglès/francès a França i espanyol/anglès a Espanya, entre d'altres.
Els experiments consistien a respondre un dilema que planteja si val la pena sacrificar la vida d'una persona per salvar-ne cinc més, i els resultats mostren que la gent està més d'acord quan el problema es resol en llengua estrangera que en la nativa. També demostren que a mesura que la competència del parlant de la llengua estrangera augmenta, el component emocional i psicològic aflora, ja que el procés intuïtiu guanya en detriment del pragmàtic.
Coordinat per l'investigador Icrea del DTIC i cap del grup d'Investigació de la Parla i Bilingüisme, Albert Costa, també han participat en la investigació el Centre de Cognició i Cervell el departament d'Economia i Empresa de la UPF, investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i de les universitats de Chicago i Connecticut.