"Ve l'estiu, arriben els turistes i a partir d'ara això serà Sant Joan cada dia"
JxCat demana a Colau que actuï per "evitar" els botellons i els veïns temen la seva proliferació
BarcelonaToc d'atenció de l'oposició al govern de Colau pels botellons a Barcelona. La Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció de l'Ajuntament de Barcelona ha instat aquest dimarts el govern municipal a aplicar els dispositius necessaris per evitar les festes al carrer sense distància de seguretat. Ho ha fet amb l'aprovació per unanimitat d'una proposta presentada per Junts en què reclama a Colau que faci complir l'ordenança de mesures "per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l'espai públic de Barcelona". El grup municipal xifra en 48 els punts de la ciutat on es produeixen aquestes festes a la via pública, que els veïns asseguren que no deixen de "proliferar".
"Estem molt preocupats perquè a Gràcia sempre hi ha hagut botellots, però els últims mesos han anat pujant exponencialment", explica Lluïsa Esteban, membre de l'Associació de Veïns de la Plaça del Diamant. El districte de Gràcia compta sis punts al mapa dels botellons elaborat per Junts: la plaça de la Virreina, la del Diamant, la de la Revolució i el carrer Verdi, la del Nord, la del Sol i la Rovira i Trias. Esteban explica que la situació afecta diàriament els veïns d'aquestes zones, que sovint veuen el seu descans interromput per riures, música o el so d'un camió de neteja després que s'hagi desallotjat la plaça. "Et despertes esverada a les quatre de la matinada i després ja no pots tornar a dormir", denuncia aquesta veïna. "És una qüestió de salut mental, o dorms o no dorms", afegeix.
El mapa també inclou com a zones habituals de botellons i, per tant, de possibles molèsties per al veïnat, 13 punts de Ciutat Vella, entre els quals hi ha el passeig del Born o la plaça dels Àngels –on s'ubica el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba)–. També menciona els entorns del Turó de la Rovira (Horta-Guinardó), la zona de Fòrum després dels concerts (Sant Martí), així com la plaça Osca i la muntanya de Montjuïc (Sants-Montjuïc).
Por a l'arribada de l'estiu
Els veïns de Barcelona, però, asseguren que estan en una "situació crítica" pel que fa als botellons a la ciutat i temen que la reobertura de l'oci nocturn no aconsegueixi contenir les festes al carrer sense guardar distàncies que "no han deixat de proliferar" des de la fi del toc de queda. "Ve l'estiu, arriben els turistes i a partir d'ara això serà Sant Joan cada dia", pronostica Manel Martínez, vicepresident de l'Associació de Veïns de la Barceloneta, que atribueix la proliferació de les concentracions per beure i ballar al carrer a la "poca efectivitat" dels dispositius policials.
"La gent ha perdut el respecte a la policia perquè saben que no els posaran una multa", assegura Martínez, i demana a les administracions que treballin en estratègies de "prevenció" i "pedagogia" per posar fi a les molèsties "als carrers i els barris on viu la classe treballadora".
El cert és que les aglomeracions que s'han vist a la ciutat arran del relaxament de les mesures de mobilitat han posat en qüestió els dispositius previstos pels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana per a aquestes situacions. El tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha demanat a la ciutadania en diverses ocasions responsabilitat amb els botellons i ha remarcat que els recursos del consistori "no són il·limitats".
Menys botellons que abans del covid
Tal com va avançar a l’ARA, el subdirector general de drogodependències de Salut, Joan Colom, ha negat que ara hi hagi més botellons que abans de la pandèmia. “[Les festes i els macrobotellons que es van veure] Van ser per l'efecte rebot de sortir de l’estat d’alarma, després de molts mesos de tancament complet". De fet, el facultatiu ha afirmat en una entrevista a Rac1 que Salut Pública ha observat una reducció global del consum d’alcohol, la droga que més els preocupa per la tolerància que en té la població i les conductes de risc que implica (no només les borratxeres en si mateixes, sinó els accidents de trànsit que pot provocar, per exemple). També vigilen de prop la cocaïna -el consum ha pujat una mica els últims anys-, l'heroïna i el cànnabis, ha dit.
Colom ha admès que ara "caldrà estar molt a l'aguait". "Els últims mesos vam veure un increment de la venda d'alcohol als supermercats però una reducció global del consum perquè els elements on s'hi beu habitualment, com bars i discoteques han estat molt de temps tancats", ha apuntat. En aquest sentit, però, ha defensat la reobertura de l'oci nocturn, que a partir de dilluns que ve (diumenge a la mitjanit) podran tornar a funcionar i on Colom ha fet d'interlocutor i representant de Salut. "Entre un consum regulat i segur i un consum al carrer, som partidaris de la primera opció", ha dit.
L'expert també ha afirmat que “en principi” l’ús de la mascareta es mantindrà a les terrasses de les discoteques encara que l’Estat n'avali treure l’obligatorietat al carrer. “Són llocs en què es poden produir aglomeracions”, ha argumentat.