Mossos d'Esquadra

Estela encara el final del mandat al capdavant dels Mossos

Interior estudia una direcció de transició fins al desembre sense l'actual comissari en cap, que ha rebut el suport dels sindicats de comandaments

BarcelonaA hores d'ara, la principal incògnita a resoldre pel que fa a la direcció dels Mossos d'Esquadra és si el comissari en cap, Josep Maria Estela, dimitirà o si abans de fer-ho el faran cessar. La situació, després de mesos de tensions a la cúpula del cos, sembla ja irreconduïble. De fet, tal com va explicar aquest dissabte l'ARA, Estela va posar el càrrec a disposició del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, abans de l'estiu pels desacords en "la preservació de la governança interna del cos". Elena el va convèncer perquè no dimitís, però la relació, lluny de reconduir-se, no ha fet res més que empitjorar. Fins fa poc la intenció del Govern era aguantar Estela almenys uns mesos, tot i que ja hi havia molts dubtes sobre el seu lideratge, i després reestructurar la cúpula. Els últims esdeveniments i l'últim xoc amb Elena per l'elecció de les noves comissàries allunyen aquest escenari i n'apropen un altre de més precipitat: Estela pot deixar de ser cap del cos en qüestió de dies i Interior configuraria un govern de transició als Mossos fins que pogués establir una nova direcció definitiva, probablement al desembre.

Aquest mateix diumenge al vespre, el sindicat de comandaments dels Mossos, SICME, ha mostrat el seu suport a Estela. En un comunicat, l'organització ha advertit que cal "estabilitat, continuïtat i respecte a la prefectura del cos" i que no tolerarà que es posi en dubte la professionalitat del comissari en cap. Per això, ha anunciat que ha demanat una reunió "urgent" amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i amb el director general de la Policia, Pere Ferrer, i està valorant celebrar un congrés extraordinari per "analitzar la situació actual i escoltar la majoria dels comandaments". També el sindicat de comandaments de l'escala intermèdia dels Mossos, SEIME, ha fet costat a la "tasca" d'Estela i ha afirmat que la nova prefectura "necessita temps i estabilitat".

Cargando
No hay anuncios

La decisió sobre si tombar ja Estela o mantenir-lo al capdavant del cos s'hauria de prendre els pròxims dies, segons fonts amb accés a la situació de la cúpula. De fet, fonts del departament apunten que Interior ja està pensant en el seu substitut. Estela també s'ha donat fins a principis de setmana per pensar si dimiteix. La relació entre Elena i Estela ja es va tensar molt pel pols que el cap del cos va mantenir amb el seu segon, Eduard Sallent. El motiu, segons fonts internes del cos, és que des del començament Sallent va establir una línia directa amb el poder polític que "sobrepassava les seves funcions". A més, les mateixes fonts apunten a una línia de transmissió d'ordres polítiques excessiva que en "moltes ocasions contradiu decisions tècniques". Sigui com sigui, el primer xoc amb Sallent ja va provocar una pèrdua important de la confiança de la direcció política en Estela. El cap del cos va plantejar un pols que va perdre: o ell o Sallent. I fonts d'Interior refermen que Sallent continuarà. Estela, després dels últims episodis, fins i tot comença a estar apartat d'algunes decisions operatives, que prenen Sallent i l'intendent Rosa Bosch.

Cargando
No hay anuncios

Aquest divendres el cap del cos i el conseller es van reunir per triar sis nous comissaris entre els 12 que havien obtingut la màxima nota en el procés de selecció. Estela, que formava part del tribunal, va apostar per seleccionar quatre homes i dues dones. Elena, en canvi, quatre dones i dos homes. La tria del comissari en cap va deixar "perplexa" la cúpula d'Interior, que considerava lògic triar quatre dones per continuar amb l'objectiu de feminitzar el cos. Aquest últim xoc podria haver sigut el definitiu. Amb tot, no hi ha cap reunió programada per parlar-ne.

Direcció de transició

La conselleria d'Elena veu en la nova fornada de comissaris –escollida aquest divendres– persones amb potencial per liderar el cos, però no ho podran fer fins al desembre, quan acabin un curs de formació. Interior pensa sobretot a situar una dona al capdavant dels Mossos. Per arribar aquí la conselleria d'Elena comptava amb aguantar a Estela, però si tot es trenca, caldran uns mesos de direcció de transició. Actualment, la prefectura està formada per Estela, Sallent, l'intendent Rosa Bosch –que és una de les seleccionades per ser comissària– i la inspectora Montserrat Escudé. Un dels més ben posicionats per exercir de líder d'aquesta transició és precisament Sallent, tal com ha avançat La Vanguardia, però fonts d'Interior refermen que la decisió no està presa.

Cargando
No hay anuncios

Sallent té una llarga trajectòria al cos. Ja va ser cap dels Mossos durant el mandat de Miquel Buch com a conseller i és un comissari que compta amb la confiança d'Elena. Entre les diverses destinacions que ha ocupat, destaca el lideratge de la Comissaria General d'Informació. A més, s'ha de tenir en compte que si Estela cau Sallent serà l'únic comissari de la prefectura –el rang més alt del cos a excepció del major–. Bosch encara no és comissària formalment i Escudé és inspectora. Per tant, també per qüestió de rang, Sallent està per damunt de Bosch i Escudé.

En bona part, Sallent també és protagonista de les desavinences que han provocat que el lideratge d'Estela estigui en un carreró sense sortida. Des d'un principi, Estela va notar que si bé per càrrec ell era el primer, a ulls de la direcció política ho era Sallent. També hi ha més discrepàncies de fons amb el cos: mentre fonts d'Interior centren les diferències en la "feminització del cos" que vol aplicar Elena, algunes fonts internes del cos parlen d'ingerències polítiques que no entren dins de la "raonable subjecció a les polítiques públiques com a policia democràtica". Les mateixes veus consideren, a més, que darrere de la intenció explícita del departament de "rejovenir" i "feminitzar" el cos s'hi amaguen altres objectius, com situar comandaments que acceptin intromissions polítiques.

Cargando
No hay anuncios

Aquest malestar es remunta a l'època de Josep Lluís Trapero, que encara és major, com a cap del cos. Trapero va ser apartat, igual que el llavors cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal, Toni Rodríguez. A mitjans d'any, Rodríguez va portar el seu cessament als tribunals i ja va apuntar a una "desviació de poder". Concretament, va assenyalar Sallent, acusant-lo d'intentar obtenir informació sobre causes judicials que afectaven polítics catalans com Miquel Buch, llavors conseller d'Interior, o Laura Borràs, presidenta del Parlament suspesa. Ara, perquè Estela vulgui continuar en el càrrec, segons apunten fonts del seu entorn, cal que hi hagi els condicionants perquè pugui tenir "capacitat de liderar" i prendre decisions en "els àmbits de la seva responsabilitat". La situació està en un punt de no retorn.