L'Ajuntament de Barcelona assegura que l'estàtua de Colom no es mourà de lloc
Gerardo Pisarello afirma que "volen recuperar la memòria abolicionista però no treure estàtues"
BarcelonaEnviar l'estàtua de Colom que domina la part baixa de la Rambla –i tots els ornaments de la base de la columna que fan enaltiment de la conquesta d'Amèrica– a un museu i situar, en el seu lloc, "un símbol de la resistència americana contra l'imperialisme, l'opressió i la segregació indígena i afroamericana", que no entren a concretar. És un dels punts forts de la polèmica proposició que la CUP de Barcelona té previst portar a debat al plenari d'aquest divendres, que se celebra a les portes del 12 d'octubre.
Segons el tinent d'alcalde Gerardo Pisarello, però, l'estàtua de Colom es quedarà allà on és. "Treure l'estàtua de Colom no forma part de les actuacions previstes", ha assenyalat al Born Centre de Cultura i Memòria durant la presentació del cicle 'Evocacions de la ruïna'. "Volem recuperar la memòria abolicionista però no treure estàtues. En aquests moments la nostra prioritat, fa temps que hi treballem, és la intervenció a la plaça Antonio López". Pisarello ha recordat que també s'està treballant en la recuperació de noms que van ser crítics amb el tràfic d'esclaus com Bartolomé de las Casas o Clotilde Cerdà, la filla d'Ildefons Cerdà.
En una entrevista a 'Els matins' de TV3, el regidor de la CUP Capgirem Barcelona Josep Garganté ha defensat la proposta del grup. "Antonio López era un esclavista, però Colom també", ha assenyalat. "S'apropa el 12 d'octubre, és una data que amaga moltes pressions nacionals i colonials, i vam pensar que, a banda de la plaça d'Antonio López, havíem de replantejar la resta d'estàtues de Barcelona", ha afegit.
L'alternativa: un símbol de la resistència
Garganté encara no ha concretat quina alternativa proposen, però ha dit que haurà de ser "algun representant de la resistència, algú relacionat amb el poder negre".
El regidor de la CUP ha recordat que als diaris de Colom es parla de "subjugar" la població indígena i fer-ne "uns bons servents". Segons Garganté, "hi ha símbols que no s'han de consultar. El feixisme se l'ha de posar en un museu, s'ha d'explicar què va significar", ha assegurat.
El cronista Lluís Permanyer, present al debat, ha assegurat que "no està d'acord de mutilar el monument". "Trobaria més raonable treure'l del tot que no pas manipular una obra d'art", ha assenyalat, i ha recordat que hi ha nou països amb monuments a Colom. Així mateix, ha demanat ajuda a la CUP perquè es retirin noms de carrers com el de Ramon Franco o el del Conde de Salvatierra.
Garganté ha admès que la proposta de la CUP té poques possibilitats de prosperar, perquè "les propostes de l'oposició no són vinculants legalment i els governs municipals no les tiren endavant". "Ens temem que pot passar com quan vam plantejar declarar la monarquia 'non grata', només Esquerra ens va donar suport i la resta de formacions es van abstenir", ha afegit.
ERC vol transaccionar
Per part d'ERC, Jordi Coronas ha assegurat que negociaran amb la CUP una proposta de transacció per tal que es faci "un estudi històric de la iconografia que acompanya la base del monument de Colom", però no retirar l'estàtua.
"L'estàtua de Colom forma part d'un conjunt d'elements de finals del segle XIX, com ara l'Arc de Triomf o elements del parc de la Ciutadella. Volem proposar a la CUP que es faci un estudi històric de la iconografia que acompanya el monument. Negociarem amb la CUP una transacció del text per poder votar favorablement a la proposta", ha assegurat Coronas.
Una estàtua de Kim Jong-un assenyalant Ítaca
Les reaccions dels partits de l'oposició no s'han fet esperar. El president del grup municipal del PP al consistori, Alberto Fernández, ha assegurat que la proposta de la CUP "és un despropòsit amb rerefons polític". "Utilitzen l'insult i els conflictes per silenciar que donen suport a un govern de la Generalitat que dóna l'esquena a Barcelona", ha dit, i ha afegit: "A la CUP només li falta demanar la reconversió de l'estàtua de Colom per una de Kim Jong-un assenyalant Ítaca".
Carina Mejías, de Ciutadans, per la seva banda, ha qualificat de "ridícula i absurda" la iniciativa de la CUP d'enderrocar el monument a Colom, "que és un dels més emblemàtics de Barcelona". La líder de la formació taronja ha demanat a la CUP "que no intenti imposar la seva ideologia per sobre de la història, les tradicions i els costums de la ciutat". Mejías ha situat aquesta proposta en "la batalla pels símbols que Colau ha alimentat per tapar la seva mala gestió". Segons la regidora, la CUP no ha fet sinó "elevar l'aposta en un joc ridícul iniciat per l'alcaldessa amb la seva política de gestos, com la retirada del bust del rei, el canvi de nom de carrers i ara amb el canvi de nom del saló de plens, davant la perplexitat dels barcelonins".