L'Estat intenta impedir una pròrroga per investigar el cas Castor

Malgrat l'oposició dels advocats del govern espanyol el jutjat de Vinaròs n'ha allargat un any el temps per fer la instrucció

El magatzem de gas Castor, situat davant la costa de Vinaròs, a Castelló. / ACN
Enric Borràs
14/01/2016
3 min

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs ha donat un any més per investigar el cas del magatzem de gas Castor tot i que l'Advocacia de l'Estat ho ha intentat impedir, segons informa l'ACN. El jutjat l'ha declarat "causa complexa" perquè la instrucció judicial pugui ser de 18 mesos enlloc de només mig any. La reforma de la llei d'enjudiciament criminal va limitar des del desembre les investigacions judicials a tan sols sis mesos, a no ser que fossin especialment complicades.

Només l'Estat s'havia oposat a allargar un any mes la investigació del projecte Castor per delictes contra el medi i de prevaricació ambiental. La Fiscalia és qui havia demanat la pròrroga i tenia el suport de l'Associació Arca Ibérica, personada com a acusació. Fins i tot dels advocats de l'empresa que duia el magatzem Castor, Escal UGS -filial d'ACS- i de dos dels investigats es van declarar a favor d'allargar la instrucció.

Per ara ja han declarat setze dels divuit investigats i el sumari del cas té més de 13.000 pàgines. La Fiscalia havia demanat més temps a causa de la gran quantitat d'investigats i per la complexitat d'analitzar la feina d'Escal UGS a partir de proves de perits experts i l'estudi d'una gran quantitat de documents. A més, preveu que s'hagin de demanar més proves i que calgui revisar també documentació de l'Institut Geològic Miner i de la Direcció General de Política Energètica i Mines.

Arguments de l'Estat

Els advocats del govern espanyol s'oposaven a allargar la instrucció perquè consideren que no hi ha un gran número d'investigats, que a més són els mateixos des que va començar el procés judicial, i que només s'hauria de declarar un cas "causa complexa" quan hi ha algun fet que el complica una vegada començada la instrucció, segons explica l'ACN. El jutge ha descartat les seves raons perquè entén que una instrucció pot ser complicada des del principi i que n'hi ha prou amb això per declarar-la complexa i donar-li més temps.

El jutge va comunicar dimarts la decisió amb una interlocutòria que marcava el 6 de desembre com el dia a partir del qual va començar a comptar l'any de termini per acabar la instrucció. L'Advocacia de l'Estat pot intentar recórrer la decisió del jutge. Dels divuit investigats encara falta que en declarin dos que viuen a l'estranger, Mohamad Jaffar Khan i Harold Philip Gordon, membres del consell d'administració d'Escal UGS en representació de Dundee Energy, sòcia minoritària d'ACS al capdavant de l'empresa que duia el magatzem Castor.

El cas, que ja havia passat per dos jutges diferents, l'ha assumit ara el nou jutge substitut de Vinaròs. D'entrada el va agafar una jutgessa substituta i després va passar a mans d'un jutge titular, però a principis de desembre aquest va deixar el càrrec perquè va aconseguir un trasllat a Ontinyent. El jutjat que duu el cas també s'encarrega dels casos de violència masclista i tot aquest joc de cadires no ha agilitzat la instrucció, tot i que hi ajuda la jutgessa substituta que el va assumir en un primer moment.

Coincidència de 1.000 terratrèmols

El jutge investiga divuit persones -directius d'Escal UGS, funcionaris i responsables dels organismes estatals que van autoritar el projecte-, a més de l'empresa concessionària, arran dels més de 1.000 terratrèmols de fins a 4,3 graus que haurien causat les injeccions de gas al dipòsit submarí Castor a partir del setembre de 2013 i fins que no es van aturar. Els representants dels organismes estatals que van autoritzar Castor s'han passat els uns als altres la responsabilitat d'exigir un estudi sísmic previ. L'empresa, segons el seu president, Recaredo del Potro, manté que la relació entre els terratrèmols i les injeccions de gas només va ser una coincidència.

Escal UGS va cobrar a finals de 2014 una polèmica indemnització de 1.350 milions d'euros aprovada pel govern de Mariano Rajoy. Comptant-hi els interessos la xifra puja als 4.700 milions d'euros que surten des d'aquest gener dels rebuts de gas dels consumidors de tot l'Estat. Aquest 2016 es pagaran 101 milions d'euros. Es trigarà 30 anys a tornar el préstec que ha demanat Enagás per poder pagar la indemnització. D'una altra banda, l'estudi encarregat per Enagás al Massachusetts Institute of Techonology (MIT) que ha de servir per decidir el futur del projecte Castor no s'haurà enllestit fins el segon semestre.

stats