Estafador professional i sofisticat busca gent gran
Experts en l'atenció contra el maltractament al col·lectiu alerten que creixen els enganys econòmics
BarcelonaDesprés d'ignorar les advertències de la família i dels serveis socials que aquell pretendent meravellós que la festejava per internet era, en realitat, una estafa, la Maria (nom fictici) es va convèncer gràcies a un vídeo de TikTok que explicava un cas semblant al seu. La Maria té uns 70 anys i durant set mesos va fer transferències per valor de 80.000 euros a aquest nòvio virtual que prometia visitar-la sempre el mes vinent. Durant els mesos que va estar enganyada, va trencar amb tots els que l'avisaven que tallés tota relació i no pagués més. Fins aquell vídeo de TikTok.
Tot i que no hi ha dades, les estafes econòmiques a la gent gran estan creixent, sobretot després de la pandèmia, alerten experts com Jordi Muñoz Iranzo, portaveu del Moviment per Aturar el Maltractament a les Persones Grans, coincidint aquest dissabte amb el dia mundial per conscienciar d'una realitat silenciada que es viu de portes endins. Si bé totes les dades indiquen que la majoria d'abusos contra el col·lectiu es fan dins de l'àmbit familiar, aquest advocat i investigador indica que cada cop es detecten més "maltractadors professionals" que busquen les víctimes per xarxes o als carrers.
La manera d'acostar-se a la víctima és sempre la mateixa: es guanyen la seva confiança, i els van deixant anar drames personals, situacions extremes per provocar compassió i, finalment, sense que es noti demanen diners. "Es nota que els estafadors aguditzen el seu enginy per quedar-se la pensió, el pis o els estalvis", apunta. Ho corrobora Carla Casas, coordinadora de l'Equip d'Atenció a la Vellesa de l'Anoia (EAVA) del departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal de l'Anoia, que també indica que aquests comportaments són més difícils de detectar perquè no es tracta d'una estafa amb coaccions ni amenaces. Els experts troben que cada cop es fan servir documents més sofisticats que revelen un "alt grau d'expertesa" per canviar testaments o cedir propietats. Són elements que fan suggerir que compten amb l'assessorament de professionals, assenyala Casas.
De Brad Pitt al príncep nigerià
Són notoris els casos de dones que han enviat milers d'euros a un soldat nord-americà en dificultats per tornar a casa, a un príncep nigerià o fins i tot a un Brad Pitt que diu no tenir diners momentàniament. Aquests estafadors virtuals conviuen amb els de carn i ossos, que seleccionen les seves víctimes entre homes i dones "vulnerables, que viuen sols o que acaben aïllats" del seu nucli amb l'objectiu de deixar-los sense res. Els prometen companyia, atencions i també amor i sexe. En aquests dos últims casos, els experts adverteixen que hi ha un canvi de perfil de la víctima. Si tradicionalment els que queien en l'engany amorós eren homes grans amb dones més joves, ara també passa amb dones grans.
Davant de la sospita dels fills, tot són negatives i justificacions, perquè acaben "aferrant-se a l'abusador per no sentir-se més soles", explica Muñoz. Fins que se n'adonen i llavors "la vergonya i també la culpa" d'haver consentit l'engany i d'haver d'exposar-se fan que, generalment, callin. També hi ha els que eviten anar a la policia perquè ni a casa els han cregut. En el cas de la Margarita (un nom fictici), de 81 anys, el seu entorn va pensar que repapiejava quan va explicar que el revisor de la llum la va grapejar sexualment.
Amb tot, el maltractament a la gent gran es produeix sobretot per part de la família i a casa. De vegades, però, els abusos es fan com una mesura de protecció, i se'ls impedeix sortir o prendre les pròpies decisions pel seu bé. Aproximadament una quarta part dels casos es detecten a les residències, tot i que no necessàriament per part dels seus professionals, sinó que els centres poden alertar dels abusos de fills, segons una investigació de la Confederació Espanyola d'Organitzacions de Gent Gran (CEOMA, per les sigles en castellà). El psicològic és el primer tipus de violència que pateixen les persones grans. Aquest tipus de maltractament suposa un de cada quatre casos coneguts i és el més difícil de detectar. Insults, menysteniment, amenaces o ignorar la persona formen el catàleg d'aquesta categoria. Per darrere hi ha el maltractament econòmic, la violència física i l'abandonament, que suposen cadascun el 16% dels casos, seguits de la falta de llibertat (12%).
Muñoz admet que hi ha més sensibilització social i Casas apunta que sovint qui dona l'alerta són els notaris o les entitats bancàries. Per protegir el col·lectiu, la síndica de greuges, Esther Giménez-Salines, s'ha afegit aquest divendres a reclamar l'aprovació d'una llei específica per a la gent gran, que ajudi a prevenir el maltractament i, a més, ofereixi serveis específics per poder separar les víctimes dels seus agressors, de la mateixa manera que es fa amb les dones víctimes de violència masclista i els menors d'edat.