Violència sexual
Societat25/04/2023

"Què espero d’aquesta comissió sobre la pederàstia? Que deixeu el mòbil, ens escolteu i us fiqueu a la nostra pell"

Els supervivents de violència sexual a l'Església fan avergonyir els diputats del Parlament de Catalunya

Barcelona"Perdoneu el to, però estic indignat". Manuel Barbero, pare d’una de les víctimes del cas Maristes, ha sigut contundent amb els diputats del Parlament de Catalunya que formen part de la comissió d’investigació de la pederàstia a l’Església. Aquest dimarts han explicat la seva història, les seves reflexions i peticions algunes de les víctimes d’abusos sexuals dins de les institucions religioses. Barbero ha recordat com el 2016, quan va esclatar el cas Maristes que va treure a la llum El Periódico, diversos diputats demanaven investigar-ho i anar fins al fons de la qüestió. Però, per a Barbero, no s’han fet els passos que llavors, fa set anys, ja es reclamaven: "Sabem el que volen les víctimes? Quina finalitat té aquesta comissió? Què ofereix aquesta comissió a les víctimes?"

La resposta l’ha donat una altra de les víctimes dels Maristes, Josep Roqueta, molt dur amb els membres de la comissió, als quals ha criticat que s’hagin passat bona part de la trobada amb el mòbil: "No voleu saber. Què espero d’aquesta comissió? Que deixeu el mòbil i ens escolteu, que us fiqueu a la nostra pell, us ve d’una hora sense mòbil? Podeu escoltar i no escolteu". Roqueta ha recordat que ell va patir una "violació" quan era menor d'edat –"Em va violar més de 50 cops"– i ha criticat que "els Maristes han sortit impunes" de l’escàndol tot i tenir coneixement del que passava amb molts dels seus professors: "Ho sabien i ho encobrien".

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia s'ha expressat l'escriptor Alejandro Palomas, que s'ha mostrat molt escèptic amb el que pot arribar a fer-se en un futur gràcies a aquesta comissió, la primera que es crea a l'estat espanyol sobre aquesta matèria. "No hi ha voluntat política", ha dit contundent Palomas, que ha afegit tot seguit que, en realitat, el coneixement sobre la problemàtica de la pederàstia es té des de fa anys, però "no hi ha voluntat política per atacar l'Església".

Perdó dels polítics

La indignació dels ponents per la falta de valentia política per afrontar de debò aquesta problemàtica ha portat els membres de la comissió –sense la presència de Vox, PP ni Cs– a reconèixer els errors comesos. La republicana Raquel Sans, la cupaire Dolors Sabaté i David Cid dels comuns han sigut els més clars a l'hora d'assumir la culpa. Sans ha arrencat demanant "perdó": "Hem fallat". Sabaté ha parlat de vergonya per a la classe política: "Gràcies per posar-nos davant d’un mirall que ens fa avergonyir". I també, juntament amb Glòria Freixa, de JxCat, han llançat la pregunta clau: "Què n’esperen, d’aquesta comissió?".

Cargando
No hay anuncios

Miguel Hurtado, víctima del cas de l’abadia de Montserrat, ha assenyalat que s’ha de canviar la legislació perquè els delictes més greus no prescriguin i ha respost la pregunta apuntant a les contradiccions dels polítics. Hurtado també ha lamentat que encara es facin actes simbòlics a Montserrat, promoguts per les institucions catalanes, i es parli de l’abadia com un exemple de bones pràctiques, sabent que hi ha hagut diferents casos d'abusos per part de diversos religiosos. Aurora Martín, supervivent de violència sexual dins de l’àmbit familiar, ha reclamat que la resposta que han de rebre les persones que han patit agressions sexuals ha de venir sempre des del servei públic de salut i evitar que hagin de buscar-se la vida en entitats privades.

En el seu torn de rèplica, Barbero ha fet una llista de deures per als polítics i que permetin a la comissió començar a treballar: educació afectivosexual, assessorament legal des del primer moment, prevenció, una figura de confiança a les aules, una finestreta única a la qual els adults que han patit violència sexual puguin dirigir-se o canviar la llei del funcionariat perquè es puguin apartar del centre escolar els professors denunciats. A més, les institucions religioses s'haurien de plantejar indemnitzar les víctimes.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, Alexandra Membrive, psicòloga i presidenta de l'associació El Mundo de los ASI, ha assenyalat la importància de no revictimitzar les persones que han patit violència sexual i no fer que tornin a explicar el que van viure. Membrive ha relatat una experiència personal que ajuda a entendre la problemàtica i la necessitat de fer prevenció i educar: En un estudi que va fer, cap pare va contestar a les enquestes que va enviar per analitzar aquesta xacra i només va obtenir respostes de mares.