JUSTÍCIA

Els espanyols no creuen en la independència judicial a l’Estat

Li donen un 3,2 sobre 7, una xifra que ha baixat des del 2010

Esther Herrera
10/03/2015
2 min

Brussel·lesDues setmanes després que el jutge Santi Vidal fos inhabilitat per la redacció de la Constitució catalana, la Comissió Europea (CE) va presentar ahir un estudi sobre els sistemes judicials dels Vint-i-vuit. Segons Brussel·les, la ja baixa percepció sobre la independència del sistema judicial ha empitjorat especialment a Espanya, Bulgària i Eslovènia.

Segons l’informe, l’estat espanyol presenta una de les puntuacions més baixes de la Unió Europea (UE). Les dades mostren un empitjorament progressiu des de l’any 2010 en la percepció de la independència del sistema judicial. El document indica que l’Estat va obtenir un 3,2 d’un total de 7 entre el 2013 i el 2014, una nota més baixa que la de l’any 2012-2013, quan va aconseguir un 4. Així, el país se situa en el tercer pitjor lloc, juntament amb Croàcia, i després d’Eslovàquia i Bulgària. Un altre país dels Balcans, Eslovènia, és el que més ha caigut en un any, del 3,6 a 3,4.

La comissària de Justícia de la CE, Vera Jourová, no va poder explicar ahir quines són les causes del deteriorament a l’Estat, però va assegurar que durant els pròxims mesos es concentrarà a interpretar i analitzar les dades, per poder fer recomanacions als països que més ho necessitin, “no més tard del maig”, va indicar. “Hi pot haver diversos factors que han causat aquest empitjorament: un podria ser la falta de comunicació amb el públic, o simplement que, com que els procediments són tan llargs, la gent no confia en el sistema judicial com la via per obtenir justícia”, va assegurar ahir Jourová. Malgrat això, les paraules de la comissària contradiuen en part l’informe, que indica que durant el 2012 va augmentar la rapidesa en la resolució de litigis civils. Tot i així, l’estat espanyol és un dels cinc països que més triguen a resoldre un cas comercial, juntament amb Portugal, Malta, Grècia i Xipre.

Per primera vegada des que es redacta aquest informe, la Comissió Europea hi ha inclòs qüestions de gènere. Tot i que en els òrgans de primera i segona instància el percentatge ha tingut una progressió positiva, el document alerta que, com més alt és jeràrquicament un tribunal, més baix és el percentatge de jutges dones que hi figuren. A Espanya, l’11,7% dels jutges són dones: és el percentatge més baix, juntament amb el de Portugal, el del Regne Unit i el de Xipre.

En l’extrem contrari a Espanya pel que fa a la percepció d’independència judicial hi ha alguns països del nord d’Europa. En un escala de 7, Finlàndia té la percepció més positiva dels Vint-i-vuit sobre la separació de poders, un 6,6; Dinamarca té un 6,5 i Irlanda un 6,3. També el Regne Unit (6,2), Alemanya (5,9) i França (5) superen Espanya. Fins i tot Itàlia obté també més bona nota, tot i que per poc, amb un 3,5.

stats