El govern espanyol insisteix que a Ceuta i Melilla no hi ha "devolucions en calent", sinó una "acció de rebuig"

Destaca la capacitat de la Guàrdia Civil per combinar la protecció de la frontera amb un tracte "exquisit" als immigrants

Centenars d'immigrants subsaharians que van intentar entrar a Melilla el passat dimecres
Europa Press
19/09/2014
2 min

SantanderEl secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez Vázquez, ha defensat aquest divendres que el que fa la Guàrdia Civil a la tanca de Ceuta i Melilla "no és en cap cas una devolució en calent -lliurar els immigrants de manera immediata a les forces auxiliars marroquines sense aplicar la legislació- sinó una acció de rebuig en frontera".

Martínez Vázquez ha explicat que el que fan els efectius de la Guàrdia Civil és "alguna cosa prèvia" a una devolució, expulsió o inadmissió, "alguna cosa més fàctica que jurídica", una acció en què la Guàrdia Civil, de "manera exquisida", fa compatible la protecció de les fronteres espanyoles amb "el respecte a la integritat, a la vida i a la dignitat" dels immigrants.

Així ho ha manifestat el secretari d'Estat de Seguretat en la seva intervenció aquest divendres al Fòrum SER Cantàbria, on ha insistit que aquestes "devolucions en calent, si les hagués, si n'hi ha, serien il·legals i estarien fora de l'ordenament". Aquest dilluns, però, el titular del jutjat de primera instància i instrucció número 2 de Melilla va imputar per un presumpte delicte de prevaricació el cap de la Guàrdia Civil de la ciutat autònoma per executar "devolucions en calent" d'immigrants al Marroc.

D'altra banda, Martínez Vázquez ha considerat que aquesta "expressió" de "devolucions en calent" està "contaminant" la "accepció i comprensió dels ciutadans" sobre el que succeeix a la tanca fronterera amb el Marroc. "Puc dir amb tota claredat i rotunditat que el que es produeix a la tanca cada vegada que hi ha un intent d'assalt massiu, i moltes vegades violent, no és en absolut una devolució en calent sinó un altre fenomen, un rebuig en frontera", ha indicat Martínez Vázquez.

Per tant, el secretari d'Estat de Seguretat ha dit que aquest concepte és "equivocat" i està "induint a gran confusió" a la població sobre el que esdevé en la tanca a Ceuta i Melilla, una zona que té una "pressió migratòria brutal "i que no només és el pas fronterer d'Espanya amb el Regne del Marroc, sinó que també de la Unió Europea amb el continent africà. "A més, probablement, sigui la frontera del món en què hi ha major desigualtat a banda i banda", ha afegit.

Sensibles a la desigualtat

En aquest sentit, ha explicat com aquesta "desigualtat" condiciona l'acció de la Guàrdia Civil que "no és insensible" a aquesta circumstància. "Com que entren evidentment no són un exèrcit invasor, sinó éssers humans arrossegats per situacions dificilíssimes de misèria, que mereixen la màxima compassió però que potser tampoc justifica una situació d'incompliment de la legalitat, la Guàrdia Civil es troba que ha de protegir la frontera però al mateix temps donar el tracte més exquisit possible als que intenten entrar, fins i tot violentament ", ha apuntat Martínez Vázquez.

Per això, la Guàrdia Civil, tot i estar obligat a protegir la frontera i pot fer ús de la força per a això, el que fa és "esperar que els immigrants baixin de la tanca, estiguin fora de perill i, després, els rebutja". L'objectiu, ha afirmat, és que l'ús de la força es redueixi "al mínim".

stats