ENERGIA
Societat05/07/2013

El govern espanyol iniciarà els tràmits per mantenir Garoña en funcionament

El ministeri d'Indústria n'ha signat aquest divendres el tancament, però la vicepresidenta ha anunciat que es tramitaran els canvis normatius necessaris per reprendre l'activitat

Efe
i Efe

MadridEl secretari d'estat de l'Energia, Alberto Nadal, ha signat aquest divendres l'ordre de tancament de la central nuclear de Garoña (Burgos), però el ministeri d'Indústria iniciarà els canvis normatius necessaris per mantenir-la en funcionament.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ho ha anunciat a la roda de premsa posterior al consell de ministres. Santamaría ha explicat que, si fos possible, "tenint en compte que el tancament es produeix per motius econòmics i no de seguretat, ara cal treballar sobre la possibilitat de reprendre l'activitat". El govern prepara un reial decret que preveu autoritzar la renovació de les llicències un any després que es produeixi el tancament. Actualment cal esperar tres anys per obtenir una nova autorització.

Cargando
No hay anuncios

La llicència per explotar Garoña expira aquest dissabte, segons l'ordre ministerial emesa el 2009. Al maig, l'empresa propietària de la central, Nuclenor, va sol·licitar un nou termini per valorar l'opció de demanar una pròrroga de la seva activitat. Anteriorment havia descartat aquesta possibilitat basant-se en motius econòmics. El ministeri va avalar la petició de l'empresa, però els terminis legals no van permetre modificar l'ordre que impedia tramitar la pròrroga.

El desembre passat, la central va deixar de funcionar, sis mesos abans del que estava previst, per motius econòmics i, des de llavors, s'està traslladant el combustible del reactor a una piscina d'emmagatzematge. Aquesta setmana l'empresa va anunciar als seus treballadors que el tancament era "irreversible".

Cargando
No hay anuncios

Protestes ecologistes

Les reaccions dels ecologistes a la decisió del govern espanyol no s'han fet esperar. Carlos Bravo, portaveu de l'organització ecologista Salvia, ha titllat d'"escàndol" la possibilitat de reobrir una central nuclear només un any després del seu tancament. Bravo, que va ser durant anys el responsable antinuclear de Greenpeace, ha criticat que la mesura s'apliqui de manera retroactiva. L'activista considera que és una estratègia per evitar haver de negociar l'autorització després d'un possible canvi de govern, amb un executiu no tan procliu a l'energia nuclear com el del PP.