El govern espanyol es declara competent per avaluar els alumnes de Primària a Catalunya

Rebutja el requeriment de la Generalitat, que considerava que les proves "vulneren les competències lingüístiques" i defensa que es puguin fer en castellà. La conselleria presentarà un recurs al TC

Alumnes de primària en un examen de català. A les proves de competències bàsiques d’ESO d’aquest any la nota de català ha baixat.
Mariona Ferrer I Fornells
26/02/2016
2 min

MadridEl govern espanyol té plena competència per avaluar els alumnes de Primària a Catalunya d'acord amb el que dicta la llei Wert. És el que ha assegurat aquest divendres la portaveu de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, després que el consell de ministres rebutgés el requeriment de la Generalitat sobre les característiques generals de les proves d'avaluació final de l'avaluació de Primària que estableix la Lomce.

Ensenyament considera que la prova "vulnera les competències autonòmiques en matèria educativa, així com les competències lingüístiques"; mentre que la Moncloa assegura que la immersió lingüística "no es veu afectada". Com a resposta, la conselleria presentarà un recurs al Tribunal Constitucional (TC).

El reial decret associat al desenvolupament de la llei Wert dicta que l'encarregat de marcar els criteris d'avaluació, les característiques de les proves, el seu disseny i contingut serà el ministeri d'Educació. I ofereix la possibilitat als pares perquè escullin amb quina llengua els alumnes volen fer les proves, si en català o en castellà. Per a Sáenz de Santamaría, no hi ha un xoc amb les competències lingüístiques perquè ho fa "amb ple respecte a les sentències del Tribunal Constitucional" sobre la immersió lingüística.

Un pas previ a anar al TC

La Generalitat va presentar el requeriment d'incompetència el 26 de gener, pas previ a demanar un conflicte d'incompetència davant del Tribunal Constitucional, que és el que farà a partir d'ara. El Govern considera el reial decret que regula els exàmens de l'avaluació final de l'educació primària "regula la prova de forma massa detallada, atès que l'Estat s'hauria de limitar a regular-ne les bases i no el seu desenvolupament".

Sobre la possibilitat d'escollir si es fa la prova en català o castellà, la Generalitat assenyala que el decret "contradiu la legislació estatal ja que en cap cas preveu que es pugui triar la llengua". I sobre les sentències del TC, recorda que una del 2010 estableix que "el dret a l'educació, en el seu aspecte lingüístic, no garanteix el dret de lliure opció dels pares a rebre l'ensenyament exclusivament en una sola de les llengües oficials". Ensenyament recorda que l'Estatut estableix que el català s'ha d'utilitzar normalment com a llengua vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu.

Sáenz de Santamaría ha insistit que estem davant d'una prova merament orientativa i informativa que no marca cap punt i a part en l'expedient acadèmic o el futur de l'estudiant. L'agost passat el ministre d'Educació en funcions, Íñigo Méndez de Vigo, va acceptar acabar amb les revàlides de Wert.

stats