Sánchez avança 2.800 milions d'euros a les CCAA pel coronavirus i mobilitza 1.000 milions extra per a Sanitat

El consell de ministres aprova un pla de xoc econòmic i sanitari

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Laia Forès / Laia Seró / Sònia Sánchez
12/03/2020
4 min

Madrid / BarcelonaEl consell de ministres extraordinari d’aquest dijous ha aprovat un pla de xoc econòmic i sanitari per fer front a l’impacte del Covid-19. La primera decisió és transferir 1.000 milions d'euros extra al ministeri de Sanitat per gestionar la crisi del coronavirus. El govern espanyol també avançarà 2.800 milions d'euros a les comunitats dels diners del finançament autonòmic. "Permetrà als governs autonòmics reforçar els serveis sanitaris", ha subtratllat Sánchez en una roda de premsa virtual, retransmesa per la pàgina web de la Moncloa i amb la possibilitat per a la premsa de fer preguntes a través de Whastapp.

El govern espanyol ha aprovat mesures econòmiques molt enfocades a les empreses, especialment a les del sector turístic i a les pimes. És el primer pla de xoc però l'executiu té previst continuar impulsant mesures en els propers dies. Algunes iniciatives s'han deixat pel segon paquet perquè s'havien de discutir amb els agents socials en una reunió aquesta tarda, com ara la prestació que podran demanar els progenitors que hagin de tenir cura dels seus fills pel tancament d'escoles i no tinguin la opció de teletreballar.

El pla econòmic aprovat avui inclou un decret llei que permetrà a les petites i mitjanes empreses ajornar els deutes tributaris fins a un màxim de 30.000 euros durant sis mesos i sense interessos, una mesura que suposarà una injecció a l'economia de 14.000 milions d'euros. També s'obriran noves línies de crèdit a les empreses i autònoms dels sectors del transport, del turisme i de l'hostaleria a través de l'ICO per valor de 400 milions d'euros.

En el pla empresarial, l'executiu també amplia la protecció dels treballadors fixos discontinus del sector turístic -un dels més afectats per la crisi sanitària-, de tal manera que les bonificacions cobreixin els mesos de febrer a juny de 2020. "Volem preservar els nostres llocs de treball i les nostres empreses", ha subratllat el president del govern espanyol.

Una altra de les mesures és la flexibilitzar les normes d'assignació de franges horàries als aeroports ('slots') perquè les aerolínies puguin flexibilitzar les seves operacions i no operin avions 'fantasma' per no perdre els seus 'slots. La mesura necessitarà del vistiplau de Brussel·les. Pel que fa a l'àmbit sanitari, el decret llei permetrà al govern espanyol regular, si ho considera necessari, els preus màxims de venda de medicaments i de material sanitari.

Crida a aprovar urgentment els pressupostos

Sánchez també ha fet una crida als partits de l'oposició a aprovar els pressupostos generals de l'Estat, que considera ara més necessaris que mai. "La resposta econòmica a aquesta emergència es veuria facilitada si poguéssim comptar amb uns pressupostos generals de l'Estat, que són cada vegada més urgents", ha demanat el president del govern espanyol.

El consell de ministres d'aquest dijous també ha aprovat una dotació extraordinària de 25 milions d'euros per reforçar els serveis socials de les comunitats autònomes en la lluita contra la pobresa infantil. El pressupost extra servirà per garantir que les beques menjador segueixin sent efectives fins i tot amb els centres educatius tancats.

En matèria de drets del consumidor, Sánchez ha anunciat que "per protegir els consumidors dels possibles abusos de preus de productes bàsics", instarà la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a estar atenta i a investigar abusos que s'estiguin produint. També es garantirà el subministrament de qualsevol producte del mercat si es produeix alguna "carència".

"Els espanyols poden sentit-se protegits. Farem el que faci falta, quan faci falta i on faci falta" per aturar l'epidèmia, ha dit el president espanyol, confiat que "es vencerà el virus" amb les "armes de la unitat, la responsabilitat de tothom i la disciplina social". "No estalviarem esforços en aquesta emergència sanitària. Explorarem totes les vies", ha insistit.

Acord entre empresaris i sindicats

Abans de la reunió dels membres del govern, els empresaris i els sindicats han acordat aquest dijous un seguit de mesures que han traslladat al govern espanyol. La CEOE, UGT i CCOO reclamen a l'executiu ajudes extraordinàries -que no computin com a dèficit- per protegir l'ocupació i l'activitat econòmica davant la crisi del Covid-19. Però la patronal i els sindicats també demanen mesures més concretes per fer front a una situació difícil per a moltes empreses, que veuen com la seva activitat s'ha reduït amb el brot del coronavirus. En concret, reclamen a l'executiu de Pedro Sánchez una nova regulació per als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per vincular-los al coronavirus i agilitzar els procediments.

Defensa de l'actuació del govern espanyol

Aquest dijous, la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, també s'ha referit a la crisi del coronavirus. Sobre la declaració de pandèmia per part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que va criticar la "inacció" dels governs davant la crisi, González ha defensat l'actuació del govern espanyol pel que fa a mesures de contenció de l'epidèmia, que s'estan prenent, ha dit, "amb proporcionalitat i coherència", adaptades a cada circumstància.

"Era important no disparar amb canons en el moment inicial", ha dit, i ha remarcat que caldrà anar modificant les mesures per "adaptar-se a cada moment concret" i fer-ho també de forma "coordinada amb les comunitats autònomes". "No és moment de baralles sinó de coordinació", ha dit, en al·lusió implícita a les queixes de la Comunitat de Madrid sobre la resposta del govern espanyol a la crisi.

Pel que fa a la prohibició d'entrar als Estats Units per als ciutadans espanyols, no ha valorat la mesura, i ha explicat que el veto no inclou "ni ajuda humanitària ni visites oficials", de manera que la pròxima visita dels reis al país es podria mantenir. Tot i així, ha advertit "que es valorarà si és necessari fer-la o si cal prioritzar altres coses".

stats