Espanya reprendrà dimecres la vacunació amb AstraZeneca però revisarà els grups a qui va destinada

Darias prioritza decidir si s'amplia als 65 anys i assegura que els beneficis són més grans que els riscos

3 min
Un sanitari amb la vacuna AstraZeneca

MadridNomés tres dies després d'acordar d'urgència la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca, Espanya ha decidit tornar a reprendre la campanya a partir de la setmana que ve arran de l'últim aval de l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en les sigles en anglès). Així ho ha acordat per unanimitat el ministeri de Sanitat amb les comunitats autònomes. Però a diferència de països com Itàlia, que ja començaran demà divendres mateix, l'Estat s'esperarà a dimecres que ve. La raó, segons ha explicat la ministra de Sanitat, és que durant el cap de setmana tant la ponència de vacunes com la comissió de salut pública definiran de nou a quins col·lectius s'ha de destinar la vacuna d'Oxford. En aquest sentit, Carolina Darias ha fet una crida a la tranquil·litat perquè l'únic objectiu que es persegueix és "maximitzar els beneficis i minimitzar els riscos" i ha assenyalat que es continua prioritzant decidir si s'amplia l'administració dels 55 als 65 anys.

És la principal reivindicació que ha fet Catalunya, que reclama seguir amb l'estratègia de vacunació per edat, passant dels 80, als 70, i després als 60, a tall d'exemple. "Nosaltres hem demanat que es tregui el topall d'edat i poder passar a l'estratègia de vacunació més encertada per edats i anar baixant com ha fet el Regne Unit, que ha obtingut bons resultats", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, després de la reunió de la interterritorial. Aquesta possibilitat estaria sobre la taula després que Sanitat hagi obert la porta a revisar els grups actuals de vacunació, entre els quals hi ha treballadors essencials com els professors i mestres de menys de 55 anys, les forces de seguretat o els bombers i també els malalts crònics més vulnerables.

La comissió de salut pública, de fet, ja tenia sobre la taula optar per l'ampliació de la franja d'edat quan diferents països van començar a suspendre la vacunació vistes algunes alertes per morts de persones sense patologies prèvies pocs dies després de rebre la primera dosi. Llavors va suspendre-ho però aquest cap de setmana prendrà una decisió perquè és un assumpte "important", ha detallat Darias.

La decisió de reprendre la vacunació arriba un dia després que Sanitat informés de la investigació de tres casos de trombosi amb una disminució de plaquetes en sang, el risc que s'havia associat a la vacuna d'AstraZeneca. Una d'elles, una professora de Marbella de 43 anys sense patologies prèvies, va morir per un ictus isquèmic. Dues persones més també van patir una trombosi venosa abdominal. Tots dos s'havien vacunat els últims 16 dies però per ara res indica que les patologies siguin efectes adversos provocats per la vacuna. Per això, la directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), María Jesús Lamas, ha detallat que a partir d'ara és molt important estar atent a qualsevol tipus de símptoma que pugui estar vinculat a aquestes patologies.

Els símptomes a tenir en compte

Primer, un mal de cap molt intens que sigui invalidant, que s'intensifiqui al canviar de posició o estirar-se, així com vinculat a visió borrosa. També forts dolors abdominals i persistents, o bé la inflamació de cames i braços de cop sense estar vinculat a un símptoma previ, així com dolor al pit i dificultat en la respiració. Per això s'enviarà una circular informativa a tots els sanitaris perquè ho tinguin en compte després de la vacunació amb AstraZeneca, mentre continua un estudi més exhaustiu sobre els possibles efectes secundaris. Per a Lamas, la conclusió que s'ha de treure de tot plegat és que els sistemes de farmacovigilància funcionen en un context de vacunació massiva.

stats