Una Setmana Santa amb tancament perimetral de les comunitats, toc de queda i reunions limitades
Madrid i Canàries s'oposen a l'acord de la comissió de salut pública, que les comunitats ratificaran dimecres que ve
MadridEspanya s'encamina cap a una Setmana Santa amb les comunitats autònomes tancades perimetralment i un toc de queda entre les 22 h i les 6 h. La comissió de salut pública –un espai de caràcter tècnic on estan representats el ministeri de Sanitat i les autonomies– ha acordat la proposta del govern espanyol, que es decantava per no flexibilitzar les restriccions encara que l'evolució epidemiològica estigui millorant. La majoria de comunitats autònomes ja van defensar aquestes mesures en la reunió del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres, excepte Madrid, que no veu en què influeix el fet de tancar les fronteres si moltes ja ho estaven durant unes vacances de Nadal que van impulsar la tercera onada. Aquest dijous ha votat en contra de la proposta, així com també Canàries, que ha mantingut una política de portes obertes durant la pandèmia per incentivar el turisme. Balears tampoc ho acaba de veure amb bons ulls. Defensa endurir les mesures preventives als aeroports però demana "continuar amb més profunditat" el fet que s'incloguin els dos arxipèlags en la decisió d'imposar el tancament perimetral.
Però ara "no salvem setmanes, salvem vides", diu el lema amb què Sanitat vol afrontar aquest període festiu, amb l'objectiu d'evitar una quarta onada. Aquest dimecres la ministra, Carolina Darias, ja va anticipar aquesta frase en roda de premsa i Sanitat vol convertir-la en una campanya de conscienciació. Així, de cara a la Setmana Santa seguiran vigents mesures destinades a limitar la mobilitat i els contactes socials. La proposta que es durà a debat dimecres vinent al Consell Interterritorial per a la seva aprovació definitiva inclou una recomanació de no rebaixar les restriccions que ja estiguessin implementades les dues setmanes anteriors a l'inici de les festes.
Pel que fa a la mobilitat, s'ha acordat evitar els viatges que no siguin necessaris, però a diferència del document que va avançar la Cadena SER dimecres al vespre, no s'esmenta la recomanació als estudiants universitaris que resideixin en altres territoris de no tornar a casa. En aquest sentit, la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha fet una crida aquest dijous a evitar el màxim els desplaçaments que no siguin "estrictament necessaris", també entre els estudiants, i a intentar no sortir de "grup bombolla de convivència".
En relació al contacte social, s'estipula un màxim de quatre persones a les reunions en espais públics i privats, tant a l'exterior com a l'interior, i es desaconsellen les trobades en domicilis amb no convivents. A més, s'ha acordat que no se celebrin "esdeveniments massius que impliquin aglomeracions" i, concretament als esdeveniments en espais tancats, "se seguiran les normes d'aforament i altres mesures segons el nivell d'alerta de cada comunitat autònoma".
Per a Calzón, el problema principal de la Setmana Santa és que s'augmenten tant la mobilitat com els contactes. I ha advertit que estem en un moment "crucial" pel que fa la pandèmia. En paraules de l'epidemiòleg Fernando Simón, Espanya es juga veure si continuen baixant els contagis o no, en un moment en què en dos comunitats ja estan estancats i en nou s'ha ralentitzat els descens i pot ser que passi tres quarts del mateix, informa Mariona Ferrer i Fornells.
Les mesures de Setmana Santa, altament restrictives, contrasten amb la flexibilització que Catalunya ha anunciat aquest dijous als bars i restaurants. Ha ampliat les franges horàries en què podrà haver-hi clients, així com el nombre de persones, sis, des de dos quarts de vuit del matí fins a les cinc de la tarda. De moment, però, s'han establert a partir de dilluns vinent i durant una setmana, de manera que si no s'allarguen no xocarien amb les mesures que es proposen de cara a la Setmana Santa.
Madrid, en contra
L'acord de la comissió de salut pública no ha sigut unànime, tot i que és el desig del ministeri. La Comunitat de Madrid hi ha votat en contra perquè no està d'acord amb situar el toc de queda a les 22 h –actualment és a les 23 h a la capital espanyola– ni tampoc amb establir un màxim de quatre persones en reunions socials. Madrid defensa que sigui de sis. Darias ja va advertir aquest dimecres de la possibilitat d'adoptar aquests acords per la via de la declaració d'actuacions coordinades, que és d'obligat compliment per a totes les comunitats autònomes. De fet, ja va ser la fórmula que es va fer servir mesos enrere per prohibir fumar a l'aire lliure a menys de dos metres de distància, així com la que va establir l'obligatorietat de confinar territoris que superessin uns determinats llindars d'incidència del coronavirus i ocupació hospitalària.