Espanya no demanarà a partir de l'estiu ni PCR ni quarantena als europeus vacunats o que hagin passat el covid
"Facilitarà" l'entrada a tothom que tingui el certificat de vacunació
MadridEspanya escalfa motors per a l'entrada en vigor del passaport covid, el que les autoritats europees han anomenat certificat verd digital. La decisió de la Comissió Europea de donar llum verda al primer esborrany del document ha obert la porta al ministeri de Sanitat a començar a dissenyar com serà l'arribada d'estrangers a l'estiu, després de setmanes de pressió a Brussel·les –juntament amb Itàlia i Grècia– perquè les persones vacunades poguessin moure's sense impediments per la Unió Europea. Al final, però, serà cada estat europeu qui podrà decidir les restriccions que imposa, independentment del certificat.
I Espanya ha decidit "facilitar" l'entrada a tots els viatgers que comptin amb el certificat verd digital europeu o d'homologats de tercers països sense la necessitat de fer quarantena ni de fer-se una PCR o test d'antígens a l'arribada. Ho ha anunciat en roda de premsa el secretari general de Salut Digital, Alfredo González, que si bé ha detallat que el passaport en cap cas serà "discriminatori", sí que ha apuntat que podran entrar a Espanya totes les persones que l'acreditin. El cas és que només podran obtenir aquest document, que a la pràctica serà un codi QR gratuït, les persones que hagin passat la malaltia i tinguin ja anticossos, qui s'hagi vacunat o els que presentin una prova diagnòstica negativa.
González ha recalcat que el millor del codi QR serà que facilitarà la comprovació de les autoritats a la frontera i així "el trànsit serà molt més segur i més àgil per al viatger" i "Espanya podrà rebre més gent amb més seguretat". A més, ha remarcat que "no és un passaport, ni un document de viatge, ni un requisit per viatjar, sinó un mecanisme que facilita la mobilitat en l'àmbit de la UE".
El ministeri de Sanitat insisteix que el certificat no serà discriminatori, però el cas és que un ciutadà europeu que no hagi passat la malaltia ni estigui vacunat s'haurà de pagar una prova diagnòstica 72 hores abans de viatjar per poder entrar a l'Estat. Totes aquestes condicions poden canviar, si millora l'evolució de la pandèmia i Espanya deixa de demanar una PCR o test d'antígens a l'arribada. En aquest context, podrà ser que un ciutadà alemany vacunat viatgi acreditant només el certificat verd digital a Espanya, on mostra que ha rebut les dosis per a la immunització, però que a la tornada el seu país li demani una prova PCR. Ara bé, el que la Comissió Europea ha deixat clar en la proposta presentada és que el certificat no pot ser la condició sine qua non per a l'entrada a un estat membre.
Objectiu: implantat a finals de juny
L'objectiu, al capdavall, és facilitar l'intercanvi d'informació entre estats de la UE i que cadascun mantingui les polítiques que vulgui. En el cas d'Espanya, el secretari general de Salut Digital ha explicat que es treballa perquè estigui ja del tot implantat a finals de juny perquè pugui estar operatiu a l'estiu. Per aconseguir-ho, caldrà tenir la capacitat d'emetre "milions de certificats" en poc temps. Les comunitats seran les encarregades d'emetre els certificats, un cop la Unió Europea aprovi el reglament. A més, es preveu també que el certificat permeti rebre una segona dosi de la vacuna en un estat europeu diferent i es manté la intenció d'estendre'l a tercers països. González ha detallat que es permetrà incloure vacunes que no hagi autoritzat l'Agència Europea de Medicaments, tot i que llavors cada estat membre podrà decidir si accepta o no el certificat en qüestió.