MEDI AMBIENT
Societat11/06/2018

Espanya s’alia amb els estats de la UE defensors de les renovables

El canvi de govern a Espanya -i també a Itàlia- tindrà efectes positius per a la lluita contra el canvi climàtic

Laia Forès
i Laia Forès

Brussel·lesEl canvi de govern a Espanya -i també a Itàlia- tindrà efectes positius per a la lluita contra el canvi climàtic. L’arribada al poder de Pedro Sánchez ha modificat les aliances i els equilibris a la Unió Europea en la negociació dels objectius d’energies renovables i d’eficiència energètica pel 2030 de cara a complir amb l’Acord de París.

Els Vint-i-vuit porten un any i mig negociant els objectius europeus, de moment sense acord, i el govern de Mariano Rajoy s’havia alineat al costat de Polònia i Alemanya, socis amb més dependència del carbó i que defensaven objectius menys ambiciosos. A l’altre extrem hi ha països com França, Suècia, Lituània, Portugal i Luxemburg, que defensen la posició de màxims del Parlament Europeu: que el 2030 el 35% de l’energia que es consumeix a la UE provingui de fonts d’energia renovable. També que l’eficiència energètica arribi al mateix percentatge. Són objectius més ambiciosos fins i tot que la proposta que havia fet Brussel·les.

Cargando
No hay anuncios

Canvi de posició

Amb el nou govern socialista, Espanya canvia de bàndol i passa a formar part dels socis que volen un compromís contundent de la UE amb les energies renovables, tot el contrari del que havia defensat el PP. “Canviem de posició. Espanya deixa de ser un llast i s’alinea amb els països que tenen vocació de progrés, vocació de futur”, va dir ahir la nova ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. “Crec que les posicions defensades pel Parlament Europeu són, potser, les més solvents, amb un objectiu de 35% en renovables i en eficiència energètica”, va dir Ribera, que ahir participava en el Consell de Ministres d’Energia de la UE.

Cargando
No hay anuncios

El govern de Mariano Rajoy havia posat bastons a les rodes a les renovables amb mesures com l’anomenat “impost al sol”, una taxa a l’autoconsum d’energia fotovoltaica imposat per Rajoy, que l’executiu socialista ha avançat que eliminarà. El PP fins i tot s’havia carregat la cartera de Medi Ambient i l’havia adossat a Agricultura. Pedro Sánchez, en canvi, l’ha recuperat amb el nom de Transició Ecològica i l’ha vinculat a les polítiques energètiques.

El pas enrere en polítiques medi ambientals del PP, més pròxim als interessos de la indústria que del canvi climàtic, va arribar a crear certes tensions amb el comissari europeu d’Energia i Acció Climàtica, l’exministre popular Miguel Arias Cañete. “Estem en una transició energètica irreversible que s’ha d’entendre com una oportunitat i no com una càrrega”, va dir ahir Cañete.

Cargando
No hay anuncios

Els 28 afronten amb moltes divisions les negociacions per acordar els objectius de la UE d’energia renovable, que seran d’obligat compliment per als estats membres. Itàlia s’ha sumat, com Espanya, al grup de socis que defensen més ambició en els objectius. Arias Cañete va advertir ahir que arribar a un acord serà un “exercici complicat”, però va subratllat que és “bo” que cada vegada més socis reclamin més ambició en els objectius.