Espanya, estancada al rànquing d’igualtat europeu

Els avenços han estat insuficients per escalar des la novena posició que ocupa des del 2005

Dues treballadores en una oficina d'atenció al client. El baròmetre del CIS recull  la sensació que les dones no tenen igualtat de condicions a la feina.
Núria Masclans
15/10/2019
3 min

MalmöLa igualtat entre dones i homes a Espanya és una assignatura pendent a Espanya. La millora dels últims 15 anys ha estat insuficient per escalar posicions al rànquing d'estats de la Unió Europea, en el qual ocupa la novena posició des de fa 14 anys, segons l'informe de l'Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere –Eige per les sigles en anglès– publicat aquest dimarts. El treball compara la situació als estats membres en àrees com la salut, la feina, el poder, els diners, el coneixement i el repartiment del temps i n'elabora un índex.

Espanya té una puntuació de 70,1 en l'índex –100 representaria la plena igualtat– i des del 2005 ha avançat quasi vuit punts, un ritme més accelerat que altres països però que no ha aconseguit situar-la en un lloc millor al rànquing. L'accés de les dones als àmbits de poder segueix sent el tema en què obté la puntuació més baixa (un 62) tot i ser també el que més ha millorat (+16 punts) des que es fa l'informe.

La nota més alta se l'endú la salut, amb un índex del 90,1, a prop de la plena igualtat i no gaire lluny del 94,7 de Suècia, que es consolida encara més com el país de la Unió Europea amb més igualtat de gènere. Amb un índex del 83,6, és a més de 16 punts de distància de la mitjana europea, que ha arribat als 67,4 punts aquest any. El país escandinau ha acaparat la primera posició del rànquing des del 2005, millorant des de llavors la seva puntuació en gairebé cinc punts.

"La UE segueix avançant a pas de tortuga cap a la igualtat de gènere", va avisar ahir l'Eige, que va alertar que l'índex mitjà només ha millorat un punt des de l'anterior informe, publicat fa dos anys. El top 3 del rànquing el completen Dinamarca (77,5 punts) i França (74,6), mentre que la pitjor nota se l'enduen Grècia (51,2) i Hongria (51,9). "Estem avançant en la direcció correcta, però encara ens queda molt per arribar a la meta", va dir la directora de l'Eige, Virginija Langbakk, que va lamentar que gairebé la meitat dels estats membres se situen per sota dels 60 punts.

Conciliació laboral i familiar

L'índex d'aquest any fa un especial anàlisi de la conciliació de la vida familiar i laboral i la seva connexió amb la igualtat de gènere. El permís parental destaca com una de les principals mesures polítiques en aquest àmbit, en el qual els Països Nòrdics excel·leixen, especialment Suècia, on el 100% dels homes i les dones tenen dret a aquesta baixa (480 dies a repartir entre el pare i la mare), independentment de si tenen feina o no i del tipus de contracte. A Espanya, en canvi, el 2016 (dades disponibles a l'estudi) hi havia un 40% de dones i un 31% d'homes sense dret al permís, principalment per trobar-se a l'atur o ser autònoms.

Destaca també la desigualtat pel que fa a les responsabilitats familiars, ja que un 40% de les dones espanyoles dediquen almenys una hora diària a tenir cura i educar els fills, mentre que, entre els homes, el percentatge es redueix al 28%. A més, hi ha el doble de dones (85%) que d'homes (42%) que cuina i fa tasques domèstiques almenys una hora cada dia, i la desigualtat es manifesta també a la vida social: un 38% de les dones participa en activitats esportives, culturals o d'oci fora de casa, una xifra que creix fins al 46% en el cas dels homes.

stats