Espanya esquiva la sisena onada del covid, de moment

Els contagis s'acceleren a tot Europa i l'OMS fa un toc d'atenció als governs que flexibilitzen les restriccions

Incidència Europa
5 min

BarcelonaLa transmissió del coronavirus s’accelera a tot Europa i no hi ha cap país aliè a l’amenaça d’una nova onada, ni tan sols els que registren xifres baixes de contagis com Espanya. Aquest és el diagnòstic del director regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, que ha alertat que el continent reviu el “punt més crític” de la pandèmia: alguns territoris que encara tenen poca població vacunada pateixen una explosió de casos que pot comprometre els seus sistemes sanitaris i que pot disparar la circulació del virus en països propers que tenen la campanya d’immunització a mitges. “Europa torna a estar a l’epicentre mundial [de la pandèmia]”, ha afirmat visiblement preocupat Kluge, que ho ha atribuït a les desiguals taxes de vacunació entre els països i al fet que alguns governs hagin continuat relaxant les mesures de contenció tot i la inestabilitat epidemiològica.

El cap de medicina preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, subratlla que Europa és ara el principal focus d’infecció de covid al món, però amb intensitats diferents en funció de cada país, de la seva política restrictiva anticovid i de la taxa de vacunació que han assolit. Per exemple, per ara, els indicadors epidemiològics i assistencials permeten afirmar que Espanya esquiva la sisena onada. Amb un 80% de la població total vacunada, és l’únic país europeu que té una incidència acumulada els últims set dies inferior als 30 casos per cada 100.000 habitants (25,4) i menys de 1.800 hospitalitzats entre totes les comunitats. 

“La situació a Espanya és molt bona, però hem de ser prudents. Res ens blinda i pot ser que després ens arribi una decepció”, avisa Trilla, en referència a l’augment de casos que viuen països veïns com França (61 casos cada 100.000 habitants) i Portugal (50). La tendència es reprodueix a Catalunya, que amb un 74,3% de tota la població amb la pauta completa, registra una incidència de 28 casos i 327 ingressats als centres hospitalaris (79 a les unitats de crítics). Amb tot, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, preveu que els pròxims dies hi hagi un increment dels contagis de covid.

"A Europa hi ha altíssimes incidències acumulades i això ens avisa que el virus encara hi és", ha dit també aquest dijous la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha fet una crida a la vacunació de la població no vacunada davant el creixement dels casos de coronavirus a Europa. En efecte, de moment és indiscutible que la situació a Catalunya i a la resta de l'Estat és molt diferent de la d’alguns països bàltics i de l’Europa Central i de l’Est. Estònia, Geòrgia, Croàcia i Eslovènia tenen alguns dels pitjors indicadors epidemiològics (vegeu gràfic) i cap d’ells ha aconseguit superar el 60% de vacunats. I tampoc Rússia, que en un sol dia ha comptabilitzat 1.195 defuncions, supera el terç d’immunitzats. “Hi ha una relació directa entre la taxa de cobertura vacunal i la de les infeccions”, assegura Trilla, també investigador a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). 

El metge i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip coincideix que la vacuna ha traçat “una diferència majúscula”, sobretot en les entrades als hospitals i les defuncions, entre l’oest i l’est d’Europa. Però també ha permès reduir la circulació del virus, tal com evidencia el mapa d’incidència acumulada. “Ara bé, no podem oblidar que una pandèmia és global i mentre el virus circuli, si afecta un país, afectarà la resta”, recorda. I afegeix: “Els colors d’un mapa són volàtils i depenen molt de qüestions com les mesures de contenció, com l’ús de la mascareta, o de control, com les proves diagnòstiques per confirmar que els que entren al país lliurement no estan infectats”.

Corbes "amb dents de serra"

Però si les vacunes són efectives, ¿com s’explica que els països amb almenys un 70% de vacunats també es tenyeixin progressivament de vermell en el mapa de contagis europeu? “Assistim a una acceleració dels contagis i, per tant, a un creixement dels casos, però no es disparen les conseqüències greus perquè les vacunes, tot i que no són perfectes, són molt efectives”, insisteix Trilla, que diu que la prova del cotó fluix per prendre decisions són les hospitalitzacions. Com Alemanya, que s’enfronta a la seva quarta onada amb un nou rècord de contagis diaris, uns 34.000 positius, i es planteja reintroduir restriccions com l’ús de la mascareta als espais interiors abans que hi hagi un augment de l’ocupació hospitalària. 

“La situació és molt diferent de la que es vivia abans de les campanyes de vacunació, sobretot en termes de mortalitat. Moren moltíssimes menys persones”, afirma Macip, que explica que Espanya pot “aprendre del que passa a Europa” per evitar reproduir l'error d'ara endavant. “Que un país assoleixi uns bons indicadors no significa que pugui girar full i viure com si no existís. Per salut mental cal recuperar normalitat, però amb cert control. El virus no deixa de circular per molt que es redueixi la seva transmissió al mínim amb ajuda de les vacunes. Sempre que ens relaxem, els contagis pujaran”, resumeix. De fet, adverteix que tenir una corba de contagis “amb dents de serra” serà la tònica de la majoria de països gràcies a les vacunes. És a dir, que hi haurà episodis d'acceleració de contagis i, després, de fre.

La ministra de Sanitat ha afirmat que, tenint en compte els nivells de vacunació, Espanya està en una situació "òptima" per arribar a la immunitat de grup. "Estem en les condicions òptimes per posar punt final al covid, però no podem abaixar la guàrdia", ha dit. També la influent revista The Lancet, concretament la secció de medicina respiratòria, planteja la possibilitat que Espanya "estigui a punt d'assolir" aquesta anhelada immunitat. "Després d'aixecar la majoria de mesures de control, la taxa d'infeccions (i particularment la d'ingressos hospitalaris) s'ha anat reduint, i això és el contrari del que ha passat en les onades anteriors. L'única explicació plausible són les elevades xifres de vacunació en aquest país", subratlla l'estudi.

Els experts consultats, però, són més escèptics. Trilla subratlla que la immunitat de grup implicaria que podem aturar la transmissió del virus només amb vacunes. "I mentre hi hagi elements que puguin afectar la seva efectivitat, siguin variants o una pèrdua a llarg termini de la protecció, continuaran fent falta mesures per controlar el virus", planteja. També Macip creu que és "prematur" parlar d'immunitat de grup sabent que les vacunes no són esterilitzants (no eviten els contagis tot i reduir-los). "Això no significa que no s'hi pugui arribar. De fet, jo confio que serà possible arribar-hi. Ara bé, per fer-ho caldrà vacunar tots els que no han volgut fer-ho o no han pogut, inclosos els nens", apunta.

Salut vol treure la mascareta als patis escolars

Catalunya vol continuar amb la flexibilització de les restriccions atesa la millora epidemiològica, i una de les prioritats del Govern és retirar les mascaretes als patis de les escoles, on els menors encara han de portar-la. El comitè científic assessor del covid, que ha estudiat aquesta proposta, va acordar ahir que la supressió és plausible i va traslladar les conclusions al ministeri de Sanitat, sobre qui realment recau la decisió d’aixecar o no la mesura.

“No es pot descartar fer passos enrere per controlar les corbes de contagis, però de moment l'elevada xifra de vacunats i l’ús de la mascareta en interiors ens permet flexibilitzar les poques mesures que ens queden i proposar canvis, com aquest de la mascareta als patis escolars”, explica a l’ARA el cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic i membre del comitè assessor del covid Antoni Trilla.

stats