Coronavirus

Espanya, contrària a les PCR gratuïtes per viatjar aquest estiu

El ministeri de Turisme confia recuperar el turisme britànic a partir del 20 de maig i sense PCR

Brussel·les / MadridEspanya forma part de la majoria de països de la Unió Europea que rebutja que les proves PCR per viatjar siguin gratuïtes aquest estiu. Ho ha explicat aquest dimarts des de Brussel·les el secretari d'estat per a la UE, Juan González-Barba Pera, després de reunir-se amb els seus homòlegs per primera vegada de manera presencial des de l'octubre. González-Barba ha esgrimit principalment motius econòmics per rebutjar el que justament reclama l'Eurocambra. Actualment, els membres del Parlament Europeu i els vint-i-set governs de la UE estan negociant qüestions com aquesta amb l'objectiu d'arribar a un acord que permeti activar el certificat de vacunació europeu al juny.

González-Barba ha explicat que "tres quartes parts" dels governs europeus no veuen clar que les PCR puguin ser gratuïtes, per la "càrrega financera" que implicaria sobretot per a aquells països amb més recepció de turistes, com per exemple Espanya, tenint en compte que aquest estiu encara serien moltes les proves PCR que s'haurien de fer perquè no està vacunada tota la població. Tot i això, com que la posició de l'Eurocambra en aquest sentit és ferma, el secretari d'estat per a la UE ha explicat que s'estan explorant alternatives, que podrien passar per establir un topall en els preus o finançar-les parcialment en funció del poder adquisitiu de cada país, per exemple. 

Cargando
No hay anuncios

"Per descomptat que Espanya està oberta a buscar fórmules flexibles que permetin l'entrada en vigor d'un instrument fonamental per garantir una campanya turística d'estiu que sigui molt satisfactòria", ha dit el secretari d'estat espanyol després d'assegurar que el certificat digital estarà en vigor aquest juny. No és la primera vegada que el govern de Pedro Sánchez es pronuncia en contra de la gratuïtat absoluta de les proves PCR, però en aquest cas fa referència únicament a aquelles que formarien part del certificat de vacunació per facilitar la mobilitat. L'Eurocambra argumenta que han de tenir un cost zero per no discriminar de manera econòmica les persones que han pogut ser vacunades d'aquelles que com que no n'han tingut l'oportunitat han de pagar una prova que en països com Espanya costa més de 100 euros. 

Cargando
No hay anuncios

L'altre gran punt de disputa és que el certificat de vacunació eximeixi o no de quarantenes de manera automàtica. L'Eurocambra així ho reclama però els governs europeus s'hi oposen perquè volen poder controlar les seves fronteres. L'opció que guanya força és la d'activar una mena de "fre d'emergència" que permeti exigir quarantenes a les persones vacunades, per exemple en cas d'un repunt de contagis. 

Recuperar el turisme britànic

Mentrestant, el govern espanyol té concentrades les energies en intentar recuperar el turisme britànic aquest estiu, després del cop que va representar que Espanya quedés exclosa del llistat de països segurs elaborat pel Regne Unit, entre els quals hi ha Portugal. A partir del 17 de maig els britànics ja tindran llibertat per sortir del país, però si viatgen a Espanya tenen l'obligació de fer quarantena durant 10 dies i han de fer una doble PCR per confirmar que són negatius de coronavirus. Ara bé, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme s'ha mostrat convençuda que la temporada no està perduda i que a partir del 20 de maig els britànics ja podran viatjar a l'Estat fins i tot sense PCR. És a dir, la Moncloa té intenció de posar-los catifa vermella per intentar remuntar l'economia del sector.

Cargando
No hay anuncios

Espanya ho fia tot a la decisió d'obrir les fronteres externes de la Unió Europea a través del llistat d'actualització de països segurs, prevista per al 20 de maig, tot i que en el cas del Regne Unit podria allargar-se al juny perquè Brussel·les vol reciprocitat en les mesures. Però, a més, cal que el Regne Unit canviï la classificació d'Espanya en el seu semàfor taronja a verda, de manera que garanteixi que no calgui quarantena al tornar del viatge. "Amb la baixa incidència que tenim ara som força optimistes amb la revisió del tax core, que aviat estigui verd i ja puguem rebre turistes britànics, que és el nostre principal mercat emissor", ha dit la ministra quan li han preguntat per l'assumpte durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Per intentar forçar el calendari, Espanya i el Regne Unit han multiplicat les negociacions bilaterals amb l'objectiu que es territorialitzi el semàfor d'accés a Espanya. És a dir, que si les Balears, les Canàries o València tenen unes bones dades epidemiològiques, es permeti als britànics viatjar-hi sense restriccions.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez descarta un nou estat d'alarma

El turisme és un dels factors que ha portat el govern espanyol a accelerar la desescalada. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimarts que "l'estat d'alarma és el passat" i que ara el que toca és "mirar al futur". Ha tancat la porta així a noves mesures legals si el Tribunal Suprem no avala les restriccions de les comunitats autònomes, com el toc de queda. Des de la Moncloa sostenen que és vital que qualsevol mesura tingui l'aval d'almenys dos poders, en aquest cas l'autonòmic i el judicial, igual que l'estat d'alarma tenia el del poder executiu i el legislatiu, i insten les comunitats a buscar mesures que no restringeixin els drets fonamentals.

Cargando
No hay anuncios