Espanya aprova la llei per desterrar els combustibles fòssils el 2050

El text passa l'últim tràmit al Senat amb un ampli suport, l'abstenció del PP i la CUP i l'oposició de Vox

La barra del trabucador desapareguda a causa de la borrasca Gloria
Ara
13/05/2021
1 min

BarcelonadEspanya ja té la primera llei de canvi climàtic i transició energètica després d'haver superat el tràmit al Senat. El text fixa l'objectiu ambiciós d'assolir el 2050 la neutralitat d'emissions, és a dir, que les emissions de gasos d'efecte hivernacle netes siguin iguals a zero. La norma ha rebut el suport de la majoria de forces al Congrés de Diputats –PSOE, Podem, JxCat, PDECat, ERC, PNB, Bildu i Cs–, mentre que el PP, Més País i la CUP s'han abstingut i Vox hi ha votat en contra.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha subratllat la fita que suposava aprovar la llei i ha augurat que generaria ocupació. Al final del debat, la vicepresidenta quarta del govern espanyol, Teresa Ribera, ha celebrat l'aprovació "d'una llei imprescindible" que s'havia ajornat "massa temps". La norma, segons Ribera, arriba per plantar cara a "amenaces" que "no distingeixen entre colors de grups polítics" i que recauen "en els joves, els agricultors, la indústria i els més vulnerables".

"Som davant una gran oportunitat de transformar la generació d'ocupació, la prosperitat, el progrés" i "tenim la possibilitat d'oferir una alternativa als joves d'avui i als que vindran", perquè "no volem deixar un sistema de creixement insostenible abocat al desastre i al col·lapse", ha dit Ribera al Congrés.

Aquests són alguns dels punts clau de la norma:

1.

Combustibles fòssils

A grans trets la futura llei, de 36 articles, té dues grans dates marcades en vermell: l'any 2030, quan Espanya haurà de reduir un 23% les emissions d'efecte hivernacle respecte al 1990 (tres punts més del text que el govern espanyol va enviar a Congrés fa gairebé un any); i el 2050, en què s'haurà d'assolir la neutralitat climàtica i l'energia haurà de ser 100% renovable.

2.

Energies

En una dècada, les energies renovables han de duplicar el seu pes i passar del 20% actual que representen en el consum final al 42%. Això farà que s'hagi d'incrementar fins al 74% la seva aportació al sistema elèctric, avui del 40%.

3.

Vehicles

A partir del 2040 es prohibeix la venda de vehicles comercials de combustió interna (benzina, dièsel) però ja el 2030 les benzineres hauran hagut d'instal·lar punts de recarrega per als elèctrics i híbrids, de la mateixa manera que els edificis no residencials que tinguin més de vint places d'aparcament hauran de col·locar endolls per facilitar-ne la recàrrega.

4.

Mobilitat

Abans del 2023 els municipis de més de 50.000 habitants hauran de dissenyar plans de mobilitat i assenyalar una zona de baixes emissions, a l'estil de la que hi ha a Barcelona.

5.

'Fracking'

Es declara Espanya territori lliure de fracking i, per tant, ja no es podran atorgar noves llicències per a l'extracció de gas i tampoc es donaran més autoritzacions per a explotacions d'hidrocarburs. En el cas de llicències en vigor actualment, no es podran prorrogar més enllà del 31 de desembre del 2042.

6.

Urani

A partir de l'entrada en vigor de la llei ja no s'acceptaran sol·licituds per a l'exploració o l'explotació de minerals radioactius ni tampoc es podran concedir pròrrogues a les mines existents.

Catalunya va aprovar la seva llei de canvi climàtic el 2017, tot i que en bona part està pendent del desplegament. Entre d'altres coses, la llei preveu la creació de nous impostos 'verds', entre els quals l'impost a les emissions de CO2 dels vehicles que es començarà a cobrar aquest proper mes de setembre.

stats