L'Església prohibeix escampar les cendres dels difunts o guardar-les a casa

El primer document doctrinal de Francesc demana conservar les urnes "en un lloc sagrat"

El cementiri del Poblenou
Sandra Buxaderas
25/10/2016
3 min
55
Regala aquest article

Ciutat del VaticàL'Església catòlica accepta a contracor la cremació dels difunts, però sempre que les cendres es conservin en un cementiri o lloc sagrat. El Vaticà ha publicat aquest dimarts un document que rebutja explícitament la dispersió de les cendres per aire o per mar, i també la moderna possibilitat de transformar les restes cremades en una joia.

El document ha estat impulsat per la Congregació per la Doctrina de la Fe, i ha estat aprovat pel papa Francesc. Rep el nom d'instrucció 'Ad Resurgendum cum Christo', i és el primer text d'aquest tipus que aprova Francesc a la congregació, coneguda abans com el Sant Ofici, dirigida pel cardenal conservador alemany Gerhard Müller. El Papa va tenir dificultats amb aquest cardenal mentre impulsava el sínode per la família que obria la porta a la comunió dels divorciats. La cremació ja va ser autoritzada pel Vaticà el 1963, en un document que va significar tot un gir respecte de la condemna tradicional de la jerarquia eclesiàstica. La congregació que guia Müller ha considerat que calia un nou text, més precís, perquè des de llavors "la cremació s'ha difós notablement" arreu del món, i aquest fenomen ha anat acompanyat, diu, "de noves idees que xoquen amb la fe de l'Església". L'ex Sant Ofici demana als capellans que acceptin i acompanyin la cremació, però que neguin els funerals a les persones que l'hagin demanat "per raons contràries a la fe cristiana".

En aquest text, el Vaticà demana als fidels que es facin enterrar, però accepta la cremació perquè "no és 'per se' contrària a la religió cristiana". "Seguint l'antiquíssima tradició, l'Església recomana insistentment que els cossos dels difunts s'enterrin al cementiri o en lloc sagrat", com a "record de la mort, sepultura i resurrecció" de Jesucrist i com "manera més idònia d'expressar la fe i esperança en la resurrecció dels cossos".

L'Església recela de la cremació perquè considera que sovint va associada a "postures i ritus que impliquen concepcions equivocades de la mort, entesa com anul·lament definitiu de la persona, com a fusió amb la Mare Natura o l'univers, com a etapa en el procés de reencarnació o com a alliberament definitiu de la presó del cos". Ara bé, el Vaticà accepta fulminar els cossos "per raons de tipus higiènic, econòmic o social, sempre que no vagi en contra de la voluntat del difunt". "L'Església no troba raons doctrinals per impedir aquestes pràctiques, perquè la cremació del cadàver no toca l'ànima i no impedeix a la omnipotència divina de ressuscitar el cos", és a dir, "no nega la doctrina cristiana de la immortalitat de l'ànima" i el seu retrobament celestial en un "cos transformat".

Les urnes amb les cendres, però, segons el Vaticà, han de ser tractades com els taüts: han de ser dipositades al cementiri o en lloc sant, perquè d'aquesta manera "s'afavoreix el record i la pregària pels difunts de part de familiars i de tota la comunitat cristiana". "El cadàver no és una propietat privada", va afirmar ahir Müller. La Santa Seu condemna per això mateix idees com la dispersió de les cendres al mar o la conversió en "peces de joieria o en altres objectes". Ho rebutja, diu, per evitar "equívocs de tipus panteista, naturalista o nihilista".

El Vaticà, en la mateixa línia, també s'oposa a conservar les cendres en una casa, perquè hi veu el risc que, "passada la primera generació" de familiars que custodiaven l'urna, les restes del difunt "caiguin en l'oblit o la mancança de respecte" o siguin objecte "de pràctiques inconvenients o supersticioses". Amb tot, en el rebuig a aquest costum, l'Església ja no és tan taxativa. Admet que es pugui autoritzar "en casos de circumstàncies greus o excepcionals, dependents de condicions culturals de caràcter local". En aquest cas pot arribar el permís de les autoritats eclesiàstiques, d'acord amb la Conferència Episcopal de cada país o el sínode dels bisbes de les Esglésies orientals. En aquests casos, el Vaticà dicta, però, que "les cendres no podran ser dividides entre els diversos nuclis familiars i s'haurà de garantir el respecte i unes condicions de conservació adients".

stats