Un nou estudi relaciona el coeficient intel·lectual amb el gruix de l'escorça cerebral
L'estudi, amb participació de la UPF, troba una relació directa entre una reducció important de l'escorça cerebral i una disminució significativa del coeficient intel·lectual
BarcelonaEl coeficient d'intel·ligència (CI) d'una persona està directament relacionat amb el gruix de la seva escorça cerebral, segons ha conclòs una investigació en la qual ha participat la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Investigadors d'universitats de diversos països han participat en l'estudi, que ha estat publicat a la revista 'NeuroImage'.
Segons Miguel Burgaleta, investigador del grup d'Adquisició del Llenguatge i Percepció (SAP) del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, la investigació significa "un canvi de paradigma en l'estudi de les capacitats cognitives i contribueix a entendre l'aspecte dinàmic i plàstic del cervell i, per tant, de les capacitats cognitives dels humans".
L'escorça cerebral és una capa prima de cèl·lules nervioses, de pocs mil·límetres de gruix, que intervé en funcions cognitives com la percepció, el llenguatge, la memòria o la consciència. L'escorça cerebral es va reduint a partir dels cinc o els sis anys com a part del procés normal de desenvolupament, però el significat d'aquests canvis no estan ben establerts. Una de les principals conclusions del treball és que hi ha una relació directa entre una reducció important de l'escorça cerebral i una disminució significativa del coeficient d'intel·ligència.
Els resultats d'aquest estudi poden tenir, segons Burgaleta, implicacions "d'ampli abast" en l'àmbit pedagògic i també en l'àmbit judicial, per exemple, en situacions en què el CI intervé en l'establiment del veredicte final. "Als EUA, les persones amb un CI per sota de 70 no són elegibles per a la pena capital", han recordat els autors de la investigació.