67 grups menys: la retallada a P-3 el curs que ve
La majoria de línies suprimides són públiques i els professors denuncien “desigualtat” amb la concertada
BarcelonaQuan queden menys de 15 dies per a l’inici de les preinscripcions, el departament d’Ensenyament va fer pública ahir la retallada de grups de P-3 arreu del territori. El curs que ve hi haurà un mínim de 67 classes menys, de les quals 64 són de centres públics i 3, de concertats. No obstant això, la consellera va explicar que, una vegada es faci la preinscripció, pot ser que es perdin fins a 40 grups més a la concertada. Segons marca la llei orgànica d’educació (LOE) no es pot treure un concert fins a conèixer el nombre d’alumnes matriculats.
“Ens hem trobat amb la davallada de natalitat més pronunciada dels últims 30 anys”, va assegurar la consellera Meritxell Ruiz, i va defensar la mesura tot assegurant que així s’evita tancar escoles senceres. El padró preveu un descens de més de 7.000 nens de tres anys. “Amb la davallada que hem tingut s’haurien de tancar més de 290 grups si féssim el càlcul exacte”, va assegurar.
Sense acord al Baix Llobregat
Del total de 157 municipis amb els quals s’ha parlat per tancar línies, n’hi ha 18 amb els quals no s’ha arribat a un acord, la majoria del Baix Llobregat. Precisament, des de diferents escoles afectades, com des de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), i des del sindicat de mestres i professors USTEC-STEs i CCOO s’han posicionat radicalment en contra del tancament de grups i aposten per reduir les ràtios.
Reduir ràtios
“És cert que la davallada de la demografia és molt important i que en algun cas pot estar justificat, però no en la majoria”, expressa el secretari general de la Federació d’Educació de CCOO, Manel Pulido, que afegeix que es tracta d’un “problema d’ideologia” que beneficia la concertada en detriment de la pública.
Des de l’USTEC van més enllà i asseguren que la preinscripció és una partida amb “les cartes marcades”. “La llei marca que la supressió de línies a les escoles públiques sí que es pot anunciar abans de la preinscripció. Això vol dir que les concertades juguen amb avantatge”, apunta el portaveu del sindicat l’USTEC-STEs, Ramon Font. Les famílies –que porten mesos reivindicant que no es tanquin grups i augmentin les ràtios– també rebutgen la mesura.
“És una agressió a l’escola pública en tota regla. Els pares acaben escollint els centres que tinguin més possibilitats de ser acceptats”, apunta el membre de la junta de la Fapac Àlex Castillo, que afegeix que era l’ocasió per abaixar les ràtios.
Contràriament al que passa a P-3, a secundària el nombre d’alumnes creix considerablement. I des dels diferents sindicats i organitzacions alerten d’una possible sobresaturació a les aules. La consellera va anunciar ahir que l’any que ve hi haurà 20 grups més, 15 a la pública i 5 a la concertada. Això vol dir que en total s’ofereixen 81.720 places. “Això farà que necessitem més mestres”, va apuntar Ruiz.
Nous centres i instituts
Un altre dels plans estrella de la conselleria és el pla pilot d’escoles rurals que acullen el primer cicle de primària. La consellera va explicar ahir que s’implementarà en 64 municipis, que s’afegeixen als set existents en el curs passat. La ràtio màxima d’aquests grups d’1 a 3 anys serà de deu nens i estaran tots junts en un sol grup, a l’escola rural.
Una altra novetat del curs que ve és que es crearan sis centres nous –un d’ells es crea per fusió de dues escoles– repartits arreu de Catalunya. Pel que fa als instituts, n’hi haurà tres de nous. La preinscripció escolar començarà el 30 de març i acabarà el 7 d’abril.