Una escola de Canet de Mar haurà d'aplicar el 25% de classes en castellà a P5 a partir de dijous

La denúncia la va posar una família que exigia el 50% en cada idioma

Alumnes en una classe, en una imatge d'arxiu

BarcelonaUna família de P5A de l'Escola Turó del Drac de Canet de Mar, al Maresme, ha sol·licitat que la meitat de les hores de classe es facin en castellà. El Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC) estudia la petició i, de moment, ha imposat unes mesures cautelars que obliguen l'escola que el 25% de les classes es facin en castellà. Així ho han denunciat un grup de pares que s'ha organitzat per donar resposta a la situació i ho ha confirmat la directora de l'escola, Àngels Ferrer, que ha declinat fer declaracions sobre aquesta qüestió. La sentència és la primera després que el Tribunal Suprem tombés el recurs de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposava un 25% de presència del castellà a les aules, cosa que converteix aquest pronunciament en ferm i, per tant, obliga totes les escoles catalanes a fer el 25% en castellà.

El que passa és que, en paral·lel, algunes famílies organitzades ja fa temps que demanen a la justícia que els seus fills rebin el 25% de les classes en castellà. Des del 2005, unes vuitanta famílies a Catalunya ho han demanat, i en tots els casos la justícia els ha donat la raó. També en tots els casos les escoles o els instituts afectats han acatat les decisions i han fet el 25% de les hores en castellà en el curs o els cursos de les famílies denunciants.

En el cas de Canet, a l'inici d'aquest curs una família de P5A va sol·licitar al departament d'Educació que l'escolarització fos en la mateixa proporció de castellà i català, és a dir, la meitat en cada llengua. La petició va ser desestimada pel departament i posteriorment la família va presentar un recurs contenciós administratiu al TSJC, que fins que resolgui ha imposat unes mesures cautelars que obliguen el centre a complir amb el 25% de classes en castellà.

Segons l'escola, aquest 25% entraria en vigor a partir de dimecres, 8 de desembre, i representaria que tres tardes i dues hores als matins cada setmana s'haurien de fer en castellà, fins a arribar a les 6 hores i 30 minuts cada setmana. A més, el material escolar d'aquestes classes serà en castellà. La direcció del centre, seguint les pautes que fixa el departament d'Educació, complirà amb el que fixa el tribunal, i ja a partir de dijous vinent les classes en castellà per a la classe de P5A representaran el 25% del total.

Mobilitzacions en favor de l'escola en català

L'escola va reunir ahir dijous tots les famílies de la classe per explicar-los la situació i, segons fonts consultades per l'ARA, es va entendre la posició del centre però alhora un grup de pares que està en desacord amb els canvis va decidir mobilitzar-se. El fill de l'Helena Díaz va a la classe afectada. "Ens hem quedat indignats perquè la notícia posa en qüestió moltes coses gruixudes, més enllà de la llengua: esquerda el model d'immersió i, en conseqüència, la cohesió social i la igualtat d'oportunitats de tots els nens i nenes", diu en declaracions a l'ARA.

Les famílies que estan en desacord amb la decisió entenen, malgrat tot, la reacció de l'escola, però volen organitzar-se per donar suport al model d'immersió. De moment, preparen una recollida de signatures per recollir suports i faran una reunió presencial per pensar més iniciatives, perquè consideren que la resolució "replanteja el model d'escola catalana" i el "projecte d'immersió lingüística" per als alumnes de P5A, així com s'obre la possibilitat que la mateixa situació es doni "a la resta de cursos" del centre maresmenc. Fins ara, famílies d'altres cursos i molta gent del poble ja els han fet arribar el seu suport. Un dels reptes de l'escola és evitar que aquesta situació acabi repercutint en el menor, per això la prioritat és preservar-ne la identitat.

Malgrat que ja hi ha hagut una vuitantena de sentències i hi ha una desena més de procediments oberts al TSJC, la sentència que afecta l'Escola Turó del Drac ha causat força rebombori perquè és la primera que arriba després de la decisió del Suprem, que fixa un 25% de castellà a totes les aules catalanes. "En el cas del Maresme, és un alumne en concret, amb nom i cognoms, en una classe concreta", ha indicat la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, que considera que "és rellevant que se li doni més publicitat que mai" i creu que és "positiu" que les famílies que volen mantenir el model actual reaccionin i es mobilitzin.

Al departament li consta que hi ha un altre contenciós obert per una família que ha sol·licitat un 50% de les classes en castellà -i no un 25%, com és habitual-. El procediment a seguir, ha dit, és el mateix que en els altres casos: Inspecció elabora una planificació per portar a terme les mesures cautelars que fixa el TSJC en el grup classe afectat i això es trasllada al centre educatiu, ja que el mandat judicial és d’obligat compliment per al grup concret.

stats