Vacunació covid

Escalada de contagis entre els joves, sobretot a Barcelona

Mentre repunten els casos de covid-19 entre els joves de 15 a 29 anys, Salut obre la vacunació per als ciutadans de 30 a 34

BarcelonaPreocupació, sobretot a Barcelona, pel ràpid creixement dels contagis de coronavirus entre els joves. A la capital catalana, en només un mes, s'han duplicat les infeccions entre les persones de 15 a 29 anys. L'augment més sobtat, entorn d'un 40%, ha estat els últims deu dies: si el 13 de juny es diagnosticaven 167 positius cada 100.000 habitants en aquesta franja d'edat, ara se n'estan detectant 239. A la resta del país aquest repunt d’infeccions també s’ha notat –fa deu dies es notificaven 145 positius cada 100.000 habitants i ara ja se’n registren 168–, però amb menys intensitat que a la capital. L'augment de la interacció social per l'arribada del bon temps, la recuperació de la mobilitat i l'oci nocturn i la sensació generalitzada que la pandèmia va a la baixa són alguns dels factors que han afavorit que el virus es propagui ràpidament entre una població encara al marge de la campanya de vacunació (només un 13% està immunitzat per motius greus de salut) però impacient per recuperar el temps robat pel virus. 

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, atribueix la ràpida escalada de contagis a l'expansió de la variant Delta, inicialment coneguda com a variant índia, que s'acarnissa amb els no vacunats i amb els que no han completat la pauta de vacunació. "La seqüenciació ens indica que a Catalunya un 30% dels casos són d'aquesta variant [el 32% a Barcelona], que és fins a un 67% més transmissible que la britànica [la que circulava més fins ara]", ha indicat Cabezas. 

Cargando
No hay anuncios

El 30% dels contagis a Catalunya aquesta setmana han tingut lloc a la ciutat de Barcelona, i un de cada de sis afectats té menys de 29 anys. “Aquestes dades ens preocupen perquè són la població que no estem vacunant, els més joves, i encara que són edats en què la malaltia és menys greu i en general no s’acompanya de grans repercussions o ingressos hospitalaris, és molt important que mantinguin les mesures de protecció”, ha alertat la responsable sanitària.

Cabezas preveu que les dades de transmissió continuïn a l'alça els pròxims dies. A hores d'ara, i segons el departament de Salut, la franja que va dels 15 als 29 anys és l'única que es dispara. Cabezas ha afirmat que la situació epidemiològica evoluciona "bé", però ha admès que cal prémer l'accelerador per acostar-se "com més aviat millor" als col·lectius més joves. És probable, doncs, que aviat s'encavalqui la vacunació de les diferents franges d'edat que queden per convocar: dels 12 als 29 anys.

Cargando
No hay anuncios

Un exemple clar del comportament del virus en aquests moments és el brot detectat a Deltebre (Baix Ebre), que ha afectat ja 28 persones, 13 de les quals estudiants de 15 anys que van tornar d'un viatge de final de curs a les Canàries la setmana passada. No obstant això, l'augment de contagis entre joves també s'ha observat a altres països amb taxes de cobertura vacunal molt més elevades que Catalunya, com Israel o el Regne Unit, que encara tenen un percentatge alt d'adolescents sense vacunar i on la presència de la variant Delta comença a causar estralls.  

Pendents de la variant Delta

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha advertit aquest dimecres que la variant Delta estarà al darrere del 90% dels casos a Europa a l'agost i que relaxar les mesures a l'estiu pot portar a un "increment ràpid i significatiu" de contagis "en tots els grups d'edat", sobretot entre els no vacunats o els que no ho estan del tot.

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya hi ha tres grups d'edat exposats a patir les conseqüències d'una desescalada en plena eclosió de la nova variant: els més joves sense vacunar (dels 12 als 29 anys), els que acaben de començar la immunització (dels 30 als 39 anys) i els que han hagut d'ajornar la segona dosi durant moltes setmanes per motius d'efectivitat de la vacuna tot i ser vulnerables al virus (dels 60 als 69 anys). La primera dosi només té una protecció del 33% davant d'aquesta mutació, però amb la segona la protecció augmenta fins al 80,8%.

La bona notícia és que la incidència és mínima en persones de més de 70 anys, que ja estan completament immunitzades, i va a la baixa a la franja dels 50 als 59 anys, ja que més de la meitat de ciutadans d'aquestes edats estan vacunats del tot. Pel que fa a les persones que tenen de 40 a 49 anys, la xifra de noves infeccions ara per ara segueix estable.

Cargando
No hay anuncios

Com afectarà la variant Delta a la desescalada que ha iniciat Catalunya? ¿Caldrà aturar-la com han fet al Regne Unit, on la Delta és predominant? Cabezas ha demanat prudència, tant respecte a l'enduriment de les restriccions com sobre el comportament de la població per evitar fer passos enrere. "En funció de l’evolució en el grup més jove, i sabent que els anirem immunitzant progressivament, revisarem i adaptarem les resolucions si és necessari", ha dit. 

Cargando
No hay anuncios

Vacunació oberta de 30 a 34 anys

Mentrestant, la campanya de vacunació continuarà avançant i a partir de dilluns els nascuts entre el 1987 i el 1991, que tenen entre 30 i 34 anys, també podran començar a demanar hora per vacunar-se contra el covid a la web del departament de Salut. En aquest cas, només podran rebre les vacunes de Pfizer o de Moderna. En sis mesos s'han posat 6 milions de dosis i, amb aquest ritme d'inoculacions el Govern manté les previsions inicials i confia que s'arribarà al 70% de catalans vacunats amb la pauta completa a principis de setembre.

Cargando
No hay anuncios

De moment, un 19,2% de les persones que tenen entre 30 i 39 anys ja han rebut almenys la primera dosi de la vacuna, moltes dels quals perquè pertanyen a col·lectius essencials prioritzats. Passa el mateix amb els que tenen entre 20 i 29 anys -el 13,2% estan parcialment vacunats- i els menors d'edat que tenen una malaltia d'alt risc i han començat a vacunar-se (1,6%). La immunització dels que estan en la quarantena també ha agafat embranzida només quinze dies després de la convocatòria: el 65,2% de la població d'entre 45 i 49 anys i el 48,2% dels que tenen entre 40 i 44 anys s'han vacunat amb la primera dosi. En la resta de grups d'edat se supera amb escreix el 70% d'immunització parcial. 

Un dels grups prioritzats en l'estratègia de vacunació és el de les persones amb malalties d'alt risc com els trasplantats, els malalts oncològics, els immunodeprimits o les persones que fan diàlisi. Segons la cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital de la Vall d'Hebron, Magda Campins, la cobertura vacunal d'aquests col·lectius és molt elevada.

Cargando
No hay anuncios

El cas dels trasplantats demostra aquest èxit: un 90% dels trasplantats renals estan totalment vacunats, com també el 89,6% dels hepàtics i el 93,2% dels pulmonars. Pel que fa als pacients en diàlisi, un 92,1% han completat la vacunació. Els efectes de la vacuna són evidents, ha destacat Campins, ja que entre els malalts d'alt risc vacunats s'han registrat poc més de 200 casos, el 0,39% dels immunitzats, mentre que entre els no vacunats el risc és dues vegades més gran.

Menys vacunes a l'estiu

La campanya de vacunació reduirà el ritme a partir del mes de juliol per qüestions purament logístiques: arribaran menys dosis, unes 200.000 menys, com ja va avançar Cabezas la setmana passada. Al juny Espanya i Catalunya han rebut remeses més grosses de vacunes perquè la farmacèutica Pfizer va avançar-ne les entregues i cada setmana han arribat prop de 600.000 dosis, la majoria precisament del productor nord-americà. "Han arribat en el moment adequat per poder reforçar la campanya i arribar a més població", ha explicat Cabezas.

Cargando
No hay anuncios

De fet, en un mes s'ha obert la convocatòria de vacunacions fins a quatre vegades: primer van ser cridats els de 45 a 49 anys, després els de 44 a 40, els de 39 a 35 i, a partir de dilluns, els de 34 a 30. És la progressió més ràpida de tota la campanya i es deu a la gran disponibilitat de dosis. Aquesta setmana, per exemple, s'han lliurat 602.550 vacunes (497.250 de Pfizer, 83.800 d'AstraZeneca i 21.500 de Janssen) i Salut ha omplert el 91% de les cites ofertes. "Només ahir vam inocular 116.000 dosis", ha remarcat Cabezas.

Més certificats covid que a la resta de l'Estat

Catalunya és la comunitat autònoma que més certificats de covid ha emès per viatjar dins la Unió Europea a partir de l'1 de juliol. En total, n'ha lliurat 681.655 i la majoria (96%) són documents de vacunació que acrediten que la persona ha rebut alguna de les vacunes contra el covid.

Aquesta setmana s’espera que se solucioni el problema tècnic pel qual les persones que han passat el covid i han rebut una dosi puguin descarregar-se el certificat de vacunació i puguin acreditar que tenen la pauta completa. “Abans de l’1 de juliol, quan s'engegui el certificat europeu, funcionarà segur”, ha afirmat Cabezas.