Societat30/07/2016

Errors i trepitjades: què passa quan les policies no cooperen

Una confident detinguda i un infiltrat gairebé delatat, dos exemples reals

Enric Borràs
i Enric Borràs

BarcelonaLa van convertir en un talp a través d’una parella d’enquestadors. Encara ara no té clar si eren un esquer. Després de contestar preguntes sobre xarxes socials, quan ella mateixa va explicar que s’havia trobat gent que feia proselitisme de l’Estat Islàmic a internet, li van proposar de presentar-li un policia especialista en jihadisme. La Mariam (nom fictici) ho va acceptar. Al cap d’una setmana es va reunir amb l’agent, que havia vingut expressament des de Madrid, i tot i que amb prou feines era major d’edat va començar a fer-li de confident. El que no s’esperava és que després de mesos enviant informes sobre les xarxes de captació dels jihadistes acabaria detinguda per agents d’un altre cos policial, acusada de fer allò que combatia.

En aquell moment, la Mariam havia anat a parar a un grup de WhatsApp de suport a l’Estat Islàmic: “El policia em va demanar si podien fer un bolcat del meu mòbil -copiar-ne les dades- i si jo podia declarar”. Hi va accedir i, quan l’agent la tornava a casa en cotxe, la va reclutar. “Havien pensat que els podria ajudar, jo ni tan sols vaig preguntar si em protegirien, donava per fet que no tindria problemes amb la policia si hi col·laborava”, explica la Mariam. “Em va dir que ja suposava que havia entès què volia, que si havia accedit a tot allò seria prou intel·ligent per tornar-ho a fer”, recorda, i ho va ser. La Mariam es va infiltrar en xarxes de captació que funcionaven per Facebook, WhatsApp i Telegram i afirma que va lliurar informació que va contribuir en més d’una desena de detencions en operacions diferents.

Cargando
No hay anuncios

“No em va concretar com ho havia de fer, ni què podia fer i què no”, explica la Mariam. L’agent no li va dir que si posava en contacte diferents simpatitzants jihadistes o redistribuïa propaganda podia acabar arrestada. No li van fer cap mena de formació. Tampoc li compensaven la feina amb diners. Ella ho feia, diu, perquè li agradava investigar i volia combatre l’Estat Islàmic. Fins i tot es va arribar a plantejar fer-se policia. Tot allò la va enlluernar.

Arrestada i empresonada

Cargando
No hay anuncios

La falta de formació i la ingenuïtat que l’havia dut a embrancar-se en tot allò la va portar a cometre algun error, com ara explicar que feia de confident a un amic del Marroc i redifondre continguts jihadistes per passar per convençuda. El que no sabia és que un cos policial estatal, que no era el que l’havia fitxada, l’estava vigilant. Una matinada, cap a les quatre, una colla d’agents armats fins a les dents van rebentar la porta de casa i van arrestar-la, i van espantar tota la família. “El que més odio recordar és el moment de la detenció, l’entrada a casa”, recorda sense voler-ne donar gaires detalls.

Li van aplicar la llei antiterrorista i se la van endur a Madrid, a l’Audiència Nacional. Allà va declarar que era una confident, però el fiscal creia que podia ser una agent doble. La van tancar en una presó on es va passar uns quants mesos, fins que el jutge va arxivar el cas quan li va quedar clar que havia actuat com a informadora.

Cargando
No hay anuncios

El cas està sota secret de sumari, però l’ARA ha tingut accés a la interlocutòria d’arxiu del procés i a documents que acrediten que la Mariam rebia visites d’un policia a la presó. Ella assegura que ja no col·labora amb la policia i s’ha apartat dels captadors “tot i que costa sortir d’aquest món”. L’experiència -que li va trencar els estudis- l’ha marcat.

No és la primera vegada que la falta de col·laboració entre diferents cossos policials du a una situació d’aquesta mena. L’abril de l’any passat els Mossos d’Esquadra van arrestar onze persones en l’operació Caront, en què hi havia un agent infiltrat i que es va precipitar per una xivatada de dos agents de la Policia Nacional al grup de jihadistes investigats. Quatre mesos abans, la policia búlgara havia arrestat tres membres del grup quan intentaven entrar a Turquia. Segons el sumari del cas, al qual ha tingut accés l’ARA, els Mossos ja havien descobert que agents de la Policia Nacional també els seguien i que els investigats se n’havien adonat. Això va interferir en la investigació, tot i que no la va aturar.