ERC no perdona a Colau el pacte amb el PSC

Els republicans ja treballen per erigir-se com "l'alternativa" d'esquerres a BComú a qui retreuen "un biaix antiindependentsita"

Ada Colau i Alfred Bosch, el dia del debat electoral a BTV / PERE VIRGILI
Maria Ortega
04/10/2016
3 min

BarcelonaERC de Barcelona ja treballa amb l'horitzó de les eleccions municipals del 2019 i amb l'objectiu d'erigir-se com "l'alternativa" de govern de Barcelona en Comú, a qui retreuen que hagi deixat per satisfer moltes de les expectatives generades en campanya electoral –com la de reduir a la mínima expressió els desnonaments. Lamenten, especialment, que, després del "vot de confiança" que els van donar, per exemple, votant a favor de la investidura de Colau o permetent l'aprovació de pressupostos i ordenances fiscals, la majoria dels pactes que havien tancat amb el govern municipal també hagin quedat, de moment, en res.

No tenen notícies, per exemple, de l'ampliació del títol de transport T-12 fins als 16 anys, ni de la partida econòmica que s'havia de destinar a desencallar el trasllat de la Model. I tenen clavat que BComú acabés segellant l'acord de govern amb el PSC, tot i l'intent llançat a última hora pels republicans de crear un govern alternatiu d'esquerres sense els socialistes.

De fet, després que culminés l'entesa entre els de Colau i el PSC, la militància ja va decidir –per gairebé un 80% dels vots– passar a l'oposició nítida i no plantejar-se incorporar-se al nou govern de la ciutat. Des de llavors, el partit ha treballat per buscar la manera d'erigir-se, de cara a les pròximes eleccions municipals, com "l'alternativa de govern" a Colau. I aquest dissabte debatrà la ponència estratègica -un text, de moment, encara provisional i pendent de debat- que ha resultat de tot aquest procés i que porta el títol de 'Construïm l'alternativa a Barcelona'. L'esborrany de la ponència, al qual ha tingut accés aquest diari, també lamenta la posició de l'equip de Colau -i dels socis socialistes- en la qüestió nacional.

Els republicans lamenten el "biaix antiindependentista" dels últims mesos -acusen el govern de dificultar la República catalana- i insisteix que la prioritat d'ERC passarà per cosir els reptes socials i els nacionals. I cita com a preocupant la posició del govern municipal quant a l'entrada de la ciutat a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). No només perquè BComú s'abstingués en la votació, sinó també perquè tots els regidors votessin en bloc (sense llibertat de vot).

Govern "inoperant"

El document titlla "d'inoperant" el govern municipal i assegura que està decebent les persones il·lusionades en el canvi promès i l'acusa, també, de manca de diàleg. Remarca també el moment electoral dolç que viu ERC i l'objectiu de ser majoritari a Barcelona amb el repte dual de fer que la ciutat avanci cap a la capitalitat de república i solucionar afrontar problemes socials. Un projecte que veuen lluny del de BComú, però, també, de CiU i que creuen que ha de créixer seduint els votants desencantats de Colau i de la CUP. Però, també, oferint-se com "l'alternativa progressista" als votants de CiU.

El cap de files d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, no amaga que el fet que Colau pactés amb qui, entén, representa "l'establishment barceloní" va obrir una ferida en les seves relacions i que això, sumat als successius incompliments dificulten ara assolir nous acords. Tot, en un trimestre clau per als interessos del govern municipal, que necessita aprovar els pressupostos del 2017, el full de ruta del mandat o el pla de turisme.

"Els militants volen una oposició ferma, que tinguem perfil propi i siguem alternativa", assegura Bosch, que no tanca, però, la porta a asseure's a parlar del que calgui amb el govern de Colau i que deixa clar que l'escenari d'aprovar els pressupostos lligats a una qüestió de confiança –que és el pla B del govern si no troba aliats– queda encara lluny i que no s'han plantejat quin seria el posicionament d'ERC. El portaveu de CiU, Joaquim Forn, ja els llançava, dissabte en una entrevista a l'ARA, una crida a intentar construir un govern alternatiu al de Colau si es presentava l'opció de la qüestió de confiança, però els republicans no volen entrar a parlar-ne encara.

De fet, com va avançar a l'ARA el mateix Bosch, les dues condicions que posen per poder parlar de pressupostos són que es compleixin primer tots els acords assolits amb anterioritat i que l'alcaldessa no deixi perdre les partides econòmiques incloses en els pressupostos de la Generalitat que repercutirien en Barcelona i que, per tant, "els seus socis al Parlament" s'avinguin, com a mínim, a parlar-ne.

stats