ERC insisteix: "No incentivem ni facilitem l'externalització de serveis públics amb la nova llei de contractació"
El Govern no paralitzarà la tramitació de la norma com exigeixen els comuns i entitats crítiques
BarcelonaL'allau de crítiques d'alguns sectors i partits de l'oposició contra la nova llei reguladora de la contractació de serveis socials, d'educació i sanitaris no ha fet trontollar el posicionament d'ERC, que aquest dimarts ha reiterat la necessitat de tramitar la norma per "blindar clàusules socials i millorar la contractació de serveis sensibles". Fonts del departament d'Economia han lamentat que la norma –batejada com a 'llei Aragonès', en referència al vicepresident econòmic, Pere Aragonès– hagi rebut crítiques desproporcionades des del sector social i de partits com la CUP o Catalunya en Comú - Podem.
"La llei és un pas endavant, malgrat que hi hagi aspectes millorables", defensen fonts de l'executiu. El Govern, però, ha remarcat que amb aquesta normativa no es debat si s'ha de fer una gestió directa dels serveis o si cal externalitzar-los. "[La llei] és una eina per millorar els criteris de valoració per contractar i supervisar l'adjudicació. No regula serveis, sinó que fixa estrictament mesures de control als contractes", defensa. L'executiu descarta paralitzar-ne la tramitació, tal com exigeixen algunes entitats, sindicats i formacions polítiques.
El rebuig frontal d'organitzacions socials a l'avantprojecte va arribar divendres passat. Entitats i sindicats consideren que la llei és una "porta oberta" a augmentar la privatització de serveis públics, sobretot d'aquells que encara estan en mans de l'administració i que figuren, per primer cop, al catàleg de serveis susceptibles a ser externalitzats. Una tesi que el Govern nega categòricament: "No incentivem ni facilitem l'externalització de serveis públics amb la nova llei de contractació". La llista de serveis –han subratllat fonts d'economia– s'ajusta a les directrius establertes per la Unió Europea i no significa que totes les adjudicacions s'hagin de fer per aquesta via.
En aquest sentit, la nova llei –que ERC assegura que ja estaria aprovada si no fos per l'aplicació del 155– posaria fre a empreses multiserveis i econòmicament potents, ja que limita el pes del criteri econòmic –les ofertes i rebaixes de preus– a un 40% de la puntuació total. "Es garanteix que, com a mínim, un 60% dels criteris que es tinguin en compte per a la contractació siguin qualitatius", han puntualitzat fonts d'economia, que posen com a exemple l'experiència o expertesa del participant, el grau de satisfacció dels clients o el grau de sostenibilitat a llarg termini o de responsabilitat de l'empresa.
En paraules de les mateixes fonts, cal evitar que les grans empreses rebentin preus que puguin traduir-se en menys qualitat del servei. El departament d'Economia ha reconegut que la normativa vigent permet no contractar el preu més baix, però que la decisió ha d'estar molt justificada: "Amb la nova llei, el criteri econòmic només té un pes del 40% i dona garanties de contractació a altres factors no econòmics i més socials". A més -han precisat- aquest nou marc legal també introduiria la figura del responsable del contracte, una autoritat pública que supervisaria l'execució de l'acord entre l'administració i el prestador del servei.
Responsabilitat política
El Govern ha criticat la campanya "d'intoxicació" que alguns partits de l'oposició, com la CUP o Catalunya en Comú - Podem, han iniciat, i ha reclamat als grups parlamentaris "responsabilitat" per aprovar la norma. Els comuns van demanar divendres passat que s'aturés aquesta llei però fonts de l'executiu han detallat que durant la presentació d'esmenes el grup va presentar-ne una per ampliar en fins a 20 més els 150 àmbits d'actuació de la llei. El departament també ha criticat que la CUP no hagi participat en tot el procés i que, malgrat això, estigui reclamant aturar la norma: "No hi són perquè no hi volen ser".
Les mateixes fonts han destacat aquest dimarts que la nova regulació és pionera a l'Estat i han lamentat que grups parlamentaris que defensen els serveis socials vulguin paralitzar la tramitació d'una norma que ofereix més eines de control a les administracions per garantir la qualitat en la prestació dels serveis.